Nucleus GP On-line dokumentáció

Verziókövetés #

Régebbi verziók #

Nucleus GP 1.6.1.4 frissítés #

Új státuszlapok, összesítő családi anamnézis és kiegészítő anamnézis adatok, megjegyzések rögzítése.

Bizonyára már mindenki értesült róla, hogy a 14/2018. (VI.26.) EMMI rendelet szerint az új törzskarton bevezetésének időpontja 2019. január 1.-re módosult. Ennek ellenére a törzskartonok adattartalmában várható változások fokozatos bevezetése mellett döntöttünk. Első körben a családi anamnézis rögzítéséhez kapcsolódó összefoglaló táblázat kitöltésének lehetőségét élesítettük a Nucleus rendszerben. Mindamellett, hogy a régi, részletesebb információk rögzítését is lehetővé tévő családi anamnézis panelek is megmaradnak, a törzskartonok “Családi anamnézis” fülén található “Összefoglaló táblázat” gombbal átválthatunk az táblázatos nézetre. A táblázatos nézetben az egyes cellákba kattintva, valamint a egyes helyekre közvetlenül gépelve lehet a családi anamnézist az új törzskarton rendeletnek megfelelő formában rögzíteni.

Ugyancsak az új törzskarton elvárásainak megfelelően, az egyes anamnézis és diagnosztikai adatokhoz kiegészítő információk rögzítésére van lehetőség.

A kiegészítő információk egyenlőre a krónikus és a korábbi megbetegedésekhez, valamint az egyes csatolt dokumentumokhoz rögzíthetők. A kijelölt bejegyzés felett megállva egy buborékpanel jelenik meg, amiben a ceruza ikonra kattintva ugrik fel a beviteli ablak. A rögzített információ a buborékban is megjelenik, valamint megjelölhetjük, hogy az információ az szöveges anamnézis részét képezze-e vagy sem.

A tervezett törzskarton megújuláshoz kapcsolódóan az időszakos- valamint alaptstátuszok rögzítésének módját is leegyszerűsítettük. Ezentúl a státuszok rögzítése nem közvetlenül a törzskartonon történik, hanem bármely vizsgálati lapon lehetséges. A “Vizsgálati lap” fülön került elhelyezésre egy “Részletes státusz” gomb. A gombra kattintva jelenik meg a részletes státuszpanel.

Felnőttek esetében minden esetben új (alap)státusz rögzítésként, gyerekek esetében pedig időszakos státuszvizsgálatként kerül a részletes státusz elmentésre. Gyermekek esetében a törzskarton ezentúl részletesen megmutatja, hogy mely státuszok kerülték már felrögzítésre, valamint a statisztikák közé bekerült egy új lekérdezés, ami egy megadott hónapban esedékes státuszvizsgálatokat listázza ki.

Nucleus GP 1.6.1.5 frissítés #

Az újszülött státuszlap módosításra került, hogy a kórházi szülés esetén rögzítendő intézmény töltése nem kötelező.

A felugró buborék panelek csak akkor fognak teljes méretben megjelenni, ha a bejegyzéshez szöveges adat is tartozik, hogy ne takarjon ki akkora területet. Valamint, az egér görgető gombjának használatával a buborék panelek kikapcsolásra kerülnek, megkönnyítendő a listában történő keresést.

Nucleus GP 1.6.1.6 frissítés #

Hibajavítás: a gyermek státuszlapok megnyitása a vizsgálati lapon lévő “Részletes státusz” gombbal bizonyos körülmények között “Váratlan hiba…”-val történő leállást eredményezhetett. Ebben a verzióban a hiba javításra került.

A 6 és 9 hónapos státuszlapokon a testsúly mezőben 10kg meghaladó testsúly is beírható.

Nucleus GP 1.6.1.10 frissítés #

Új dokumentumok:  “GYSZ-4” – Egészségügyi lap és 18 év felettiek törzskarton kérdőíve.
Új beutaló formátum: EEI Pécs – Laborbeutaló.

Nucleus GP 1.6.1.11 frissítés #

Sürgős javítás. Az EESZT legutóbbi karbantartása érintette az eReceptek lekérdezését és visszahívását használó funkciókat. A központi rendszerben történt programváltozás miatt szükséges volt a Nucleus GP frissítése is.

Nucleus GP 1.6.1.12 frissítés #

B300 jelentés generálás elakadásának javítása.
WIA szkenner beállítások permanensé tétele. Azokon a gépeken ahol a TWAIN meghajtó nem használható, a WIA beállítások elmentésre kerülnek, így nem kell minden alkalommal újra beállítani a használni kívánt szkennert.

Nucleus GP 1.6.1.16 frissítés #

Az EU kártyák érvényességének ellenőrzésével kapcsolatos hiba javítása, ami az EU kártyás betegek esetében váratlan hibát okozott.

A csoportpraxissal kapcsolatos kisebb módosítások és hibajavítások. A vizsgálati lap fejlécének bővítése a paciens lakcímével, valamint az új törzskarton lelki egészség felmérése nyomtatvány elérhetővé tétele.

Nucleus GP 1.6.1.18 frissítés #

Csoportpraxis kezeléssel kapcsolatos módosítások. DÖR figyelmen kívül hagyásához 24 órás engedély nyomtatása. Kézipatikai expediálás jelzése az EESZT-ben.

 • A csoportpraxisok esetében a lekérdezések és keresésekben az eredmények -ahol értelmezhető- csak a saját praxis betegeit jelenítik. meg.
 • A betegkereső ablakból elérhető a teljes praxislista nyomtatása név, tajszám és lakcím tartalommal. A lista generálása praxislétszámtól függően – technikai okok miatt – akár fél percet is igénybe vehet. Kérjük türelmüket ha ezt a funkciót használnák.
 • Az AEEK kérésére a digitális önrendelkezésre (DÖR) vonatkozó tiltások felülbírálása esetén nyomatékosabb figyelmeztetés jelenik meg a funkció rendeltetésszerű használatra vonatkozóan. A 24 órás engedély dokumentuma egyszerűen nyomtatható. Az aláírt és visszaszkennelt dokumentumot ajánlott a beteg dokumentációjában is megőrini.
 • A kézipatikai engedéllyel is rendelkező praxisok az EESZT azonnali expediálás funkcióját is használhatják a kézipatikából kiadott gyógyszerek esetében. A funkció bekapcsolását a needIT Services Kft.-nél kell igényelni, de előtte egyeztetni kell az ellátó gyógyszertárral, hogy a patikai oldalról tudják-e kezelni ezt a funkciót.
 • Kényelmi funkció: a dátumbeviteli mezőkben az F4 gomb lenyomására az aznapi dátum kerül betöltésre.

Nucleus GP 1.6.1.19 frissítés #

Automatikus BNO átvétel lehetősége a táppénz naplóból és a beutalókból.

A “Beállítások”, “Rendszergazda” fül “Egyéb felhasználói beállítások” pont alatt bekapcsolható, hogy a receptek mellett most már a táppénz naplóban és a beutalókon használt BNO-k automatikusan átírásra kerüljenek a megjelenéshez tartozó BNO-k közé. Akinél a recept BNO átvétel be volt kapcsolva, az új szinkronizáló opció is élni fog.

Az eReceptek beküldésekor a nyomtatási opció 3 másodpercre  letiltásra kerül, a háttérfeladatok jobb szinkronizálása érdekében. Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a nyomtatást célszerűen csak a beküldési feladatok befejezése után (a receptek státusza vált) érdemes elindítani. EESZT hiba esetén a nyomtatáskor felugró figyelmeztetések lenémításához a BCP mód használata javasolt.

Az egy havi kiszerelésű Zoely tabletta esetében a program hibásan számolta az ellátottság idejét. Ez a frissítés javítja ezt a problémát is.

Nucleus GP 1.6.1.21 frissítés #

Új orvosi igazolás formátum, valamint kisebb hibajavítások.

Az orvosi igazolásokhoz is beállításra került a bővített funkcionalitású dokumentumszerkesztő, mivel a régi szerkesztővel az egy oldalnál hosszabb terjedelmű igazolások kiadása nem volt lehetséges.

Hibajavítások:

 • A negyedéves oltás igény nyomtatásakor a program nem engedte a 2019-es évet kiválasztani. Javítva. A 2019-es év is megadható.
 • A beutalók szerkesztésekor a védett mezőbe való kattintás után a szerkesztő csak olvasható üzemmódban maradt, nem engedte a szövegszerkesztés folytatását. Javítva. A szerkeszthető szövegterületre visszatérve a dokumentum tovább módosítható.

 

Nucleus GP 1.6.1.23 frissítés #

eMedworks kliens módosítás valamint a N02AJ13 ATC kódú szerek kivétele az ellenőrzött szerek listájáról.

Az eMedworks dokumentum letöltő modulban kisebb módosítások történtek, hogy a kórházi kérőlapok kiszűrésre kerüljenek.

Ehhez kapcsolódóan jelezzük, hogy a Zala Megyei Kórházban a régi típusú eMedworks támogatása megszűnik, kérünk mindenkit, hogy ha használja az eMedworks-t és még nem rendelkezik hozzáféréssel az új alkalmazáshoz, akkor a kórház informatikusaitól kérje ezt meg.  A rendszer konfigurálásában mi fogunk segíteni.

A N02AJ13 ATC kód tévesen szerepelt az ellenőrzött szerek között, ami miatt a program egyes tramadol+paracetamol kombinációk esetében is olyan receptet nyomtatott ami az ellenőrzött szerek esetében szükséges.

Nucleus GP 1.6.1.25 frissítés #

A 2018. évre vonatkozó “OSAP 1021 Jelentés a háziorvosok és házi gyermekorvosok tevékenységéről” c. statisztika generálása.

Lejárt jogú táppénzes esetek kezelése.


A háziorvosi tevékenységre vonatkozó statisztikák már csak elektronikus úton küldhetők be a KSH Elektra rendszerén keresztül.
Az xml generálás funkció a “Keresések, jelentések” menüpont “Statisztikák” opciójának kiválasztása után az “OSAP 1021 statisztika…” gomb lenyomásával érhető el.
Az elektronikus statisztika feladásról bővebb információt az OSAP 1021 dialógusablak on-line segítség rovatában (kis kérdőjel a jobb felső sarokban) kaphatunk.
Az Elektra rendszer a következő linken érhető el: https://elektra.ksh.hu/asp/bejelentkezes.html

A KSH rendszerében még mindig nem került javításra a két korábbi probléma:
– A háziorvosi szolgálat (finanszírozási) kódban továbbra sem fogadja el a betűket. Ha az Ön finanszírozási kódja tartalmaz betűket, akkor javasolt a HSZKÓD mezőben is az OEP azonosítót feltüntetni.
– Továbbra is csak irányító szám alapján kerülnek megkülönböztetésre a települések, így ha a társközség irányítószáma megegyezik a központi telephely irányítószámával, akkor a társközséget nem lehet feltüntetni az ellátott települések listájában.

A lejárt jogú táppénzek esetében a 287/2018. (XII. 21.) Kormányrendelet alapján ezentúl a keresőképtelenségi igazolások kiadása olyan módon lehetséges, hogy a beteget “L” felvételi kóddal, új naplószámon újra fel kell venni a táppénzes naplóba. Ezek után az igazolások nyomtatása a szokásos módon történhet.

Nucleus GP 1.6.1.28 frissítés #

Több munkahellyel rendelkező dolgozók táppénze, negyedéves oltásigény havi bontásban, részletes státuszlap módosítása.

A több munkahellyel rendelkező dolgozók esetében a 287/2018. (XII. 21.) Kormányrendelet alapján ezentúl a keresőképtelenségek elbírálása és az igazolások kiadása jogviszonyonként, külön naplószámon kell, hogy megtörténjen. A többszörös táppénznapló rögzítésének alapfeltétele, hogy a törzskartonon a munkahelyek mezőben az további munkahelyek is rögzítésre kerüljenek. Ezek után a táppénzes kartonon lehetőség lesz a keresőképtelenségi eset alapján az új bejegyzéseket lérehozni. Fontos: az így létrejött többes naplóbejegyzések mindegyikét külön-külön kell majd lezárni. A jogszabály linkje az “i” (információk) gomb “Jogszabályok, rendeletek” menüpontjában elérhető.

A negyedéves oltásigény (statisztikák menüpont) ezentúl havi bontásban is nyomtatható.

Ezentúl a részletes státuszlapon, valamint a vizsgálati adatok között rögzített adatok (pl. vérnyomás stb.) automatikusan másolódnak a különböző megjelenítések között.

Nucleus GP 1.6.1.29 frissítés #

Kisebb hibajavítások, a táppénzes listák nyomtatási képének frissítése.

Nucleus GP 1.6.1.31 frissítés #

Elszámoláson alapuló ellátások havijelentése (EU jelentés) javítása. EESZT eProfil szerkesztő kibővítése. Kisebb hatékonyságnövelő változtatások.

Az elszámoláson alapuló ellátások jelentése bizonyos esetekben nem tudott lefutni, hanem végtelen ciklusban újra- és újra elindult. Ez a programverzió javítja a fenti hibát. Akinél jelentkezett a probléma, kérjük próbálja meg az EU-s jelentés újbóli feladását.

Az EESZT eProfil szerkesztő kibővítésre került az amúgy a Nucleus GP rendszerben nem tárolt adatok szerkesztésének lehetőségével.

Gyermekorvosok esetében, ha az ellátás helyének “Tanácsadóban” adunk meg, akkor a program a következő ellátások esetében is azt fogja alapértelmezetten felkínálni, így nincs szükség arra, hogy a tanácsadós ellátások esetében egyenként kelljen átállítani ezt az értéket.

Nucleus GP 1.6.1.35 frissítés #

Gyógyszerfelírási történet javítása. 2 éves szűrővizsgálatok rögzítésének, és a korábban felírt receptek lekérdezésének módosítása. Háziorvosi indikátorok egyszerűsített betöltése.

A gyógyszerfelírás történet hiányzó oszlopa visszakerült az új formátumú listára.

Az 2 éves szűrővizsgálatok rögzítésénél a program ezentúl nem fogja eltávolítani a listából azokat a vizsgálatokat, amelyeket kevesebb mint 12 hónapja már egy másik szűrés alkalmával már elvégeztek, azért, hogy az egyéb időszakos (15, 18 hó) szűrések dokumentálására is legyen szabad lehetőség. Ugyanekkor a 2 éves státuszlap címkéje is módosításra került a félreérthetőség kizárása végett.

A korábban felírt receptek listája kiegészítésre került egy részletes nézettel, amikor is a jelenlegi terápia (állandó gyógyszer lista) elemei sem kerülnek kivételre a listából.

A háziorvosi indikátorok ezentúl a feldogozott változásjelentésekhez (minden hónap 25.-e táján) csatolt indikátor lista (xxxxxxxxx_indikator_txt_yyyyhh.txt fájlok) alapján is betölthetők. Az eJelentés rendszerbe történő belépés után, a változásjelentés csatolmányok letöltését választva a fenti fájlt kell letölteni. A program automatikusan felkínálja a lista feldolgozását és a programba emelését.

Nucleus GP 1.6.1.40 frissítés #


Új beutaló: Synlab Mikrobiológia, és további kisebb hibajavítások, módosítások.

Új beutaló formátum került beállításra: Synlab Mikrobiológia alapellátás kérőlap

Hibajavítás: A közgyógy igényléséhez szükséges háziorvosi igazolásról lemaradtak a FONO-s készítmények. A funkció javításra került.

A gyermekek kötelező oltásai és a beadott oltások is kilistázhatók a védőoltások beadása táblázatnál. Az átnézeti listában látszik, hogy melyik kötelező oltás került már beadásra, és, hogy mikor, így az esetleges elmaradás könnyen ellenőrizhető.

A korábbi receptek listában az új részletes nézet ezentúl a teljes receptfelírási történetet mutatja, nem szűkítve az egyes receptek utolsó felírására. A korábbi nézetek (állandó gyógyszerlista, akut és antibiotikus felírási lista) működése nem változott meg.

A táppénzes papírokra a munkakör is nyomtatódik, amennyiben az információ meg volt adva. (A több munkakörben dolgozó paciensek esetében kötelező.)

A gyors visszajelzés érdekében a kartonok sikeres elmentése után a “Mentés” gomb háttérszíne zöldre változik. Ugyanígy a mentés szükségességét a halványpiros háttérszín jelzi.

Nucleus GP 1.6.1.44 frissítés #

Gépjárművezetői alkalmassági dokumentum változása, kisebb hibajavítások és módosítások.

Néhány okmányiroda visszajelzései miatt a gépjárművezetői alkalmassági véleményeken, a “NEM ALKALMAS” szöveg átállításra került az “ALKALMAS feltétellel, korlátozással” szövegre.

A 18 éven felüliek önkitöltős törzskarton kérdőívén a szöveges beviteli elemek le voltak tiltva. Ez a módosítás újra szerkeszthetővé teszi a mezőket.

A részletes státusz beviteli panelen a vizsgálati lapokról töltve is elérhető válik a státuszmakrók használata. A makrókat a “csillag” ikonra kattintva jeleníthetjük meg.

Nucleus GP 1.6.2.1 frissítés #

A június 1.-i kiadású gyógyszertörzsben a NEAK a BNO táblákban kivezette a “H0” végződésű kódokat, és helyettük az – egyenértékű – “00” végződést használja. Ez a gyakorlatban csak a EÜ pontok BNO kód hivatkozásokat érinti, de a egyértelmű és konzekvens kódhasználat érdekében a Nucleus GP programban a receptek írásakor, nyomtatásakor vagy EESZT beküldéskor a “H0” végződésű kódok automatikusan kicserélésre kerülnek a “00”-ás megfelelőjükkel. Az egyéb BNO listákban mind a “H0” mind a “00” kódok használhatók maradnak, de az automatikus BNO listákban emiatt előfordulhat, hogy egyes kódok mindkét végződéssel szerepelni fognak. Ebben az esetben a “H0” kódokat kézzel javasolt eltávolítani.

Nucleus GP 1.6.2.3 frissítés #

Az eJelentés rendszer visszaigazoló e-mailjeinek kódolása megváltozott, ezét a Nucleus e-mail kliensének módosítása vált szükségessé, hogy a jelentések automatikus érvényesítése funkció a korábbiaknak megfelelően műkődjön.

Nucleus GP 1.6.2.5 frissítés #

EESZT Üzemeltetés üzeneteinek megjelenítése a Nucleus GP rendszerben.

Az EESZT Üzemeltetéssel közösen új, gyors üzenetküldési megoldás került kialakításra, amint keresztül az EESZ-vel kapcsolatos értesítéseket, figyelmeztetéseket a programon keresztül kapják meg a felhasználók. Az új üzenetekről a program egy oldalra beúszó figyelmeztető ablakban ad értesítést. Az üzenetek megtekintése a program indítómenükének jobb felső (boríték) gombjára kattintva lehetséges.

Nucleus GP 1.6.2.6 frissítés #

Kisebb hibajavítások és a nagy felbontású megjelenítéshez kapcsolódó módosítások.

Néhány, a hiányos adatbevitelből adódó stabilitási probléma megoldásra került, amelyek korábban váratlan hibákhoz vezethettek.

Nagy felbontású módban használt számítógépeken néhány esetben megjelenítési problémák (elcsúszó, hiányos szöveg) jelentkezhettek. Ezen hibák jelentős részben megoldásra kerültek ezzel a verzióval.

Nucleus GP 1.6.2.7 frissítés #

Betegkeresés lakcím szerint, kötelező Varicella oltások, H0 végű BNO kódok…

A betegkereső új opcióval bővült. Ezentúl lehet lakcím alapján is keresni. A keresőmezőben a lakcím számunkra érdekes részét kell beírni. Pl. “Pécs Makay” az összes olyan címet fogja felhozni, amelyekben a Pécs és a Makay együtt szerepel.

A szeptember 1.-től kötelező Varicella oltás bekerült az oltási rendbe, ezért a negyedéves oltási igény dokumentumok is tartalmazni fogják. Technikai okok miatt a mind a 13, mind a 16 hónapos oltások bekerülnek az igénylistába, de a 16 hőnapos korú gyermekeket csak majd decemberben kell oltani (azokat, akik szeptemberben megkapják a 13 havi varicella oltást is).

Mivel a júniusi H0-00 BNO csere már augusztustól visszavonásra került, most azon receptek nyomtatásakor, és feladásakor, ahol esetlegesen 00-ra végződő kód szerepel a H0 végű helyett a BNO kód automatikusan kicserélésre kerül.

Nucleus GP 1.6.3.3 frissítés #

EESZT idempotens működésmód támogatása, módosított naptárkezelés, valamint néhány új funkció bevezetése.

Az EESZT funkciók használatában a technikai adatbiztonságot erősítő módosítások történtek, amelyek elsősorban a kapcsolati hibákból adódó adatduplikációk létrejöttét akadályozzák meg, olyan módon, hogy a kapcsolódó alkalmazások egyedi azonosítóval látják el a beküldött adatelemeket. Az egyedi azonosítók alapján az EESZT ki tudja szűrni a duplikált beküldéseket. Ennek a védelmi funkciónak a támogatása bevezetésre került ebben a verzióban.

A naptárkezelés funkció módosítva lett, hogy a csoportpraxisos rendszerekben az egyes praxishoz tartozó naptárbejegyzések jobban elkülönítésre kerüljenek. Ugyanekkor a naptár ablak teljes képernyős támogatást is kapott.

Gyermek- és vegyes háziorvosi praxisok számára kialakításra került egy új összesítő nézet az adott hónapban esedékessé váló időszakos státuszvizsgálatokról és kötelező oltásokról a 1-18 hónapos ellátottakra vonatkozóan. Ez az összesítő a főmenü “Új vizsgálat” gombjához kapcsolt legördülő menüben található meg.

Új előre definiált lekérdezés: adott időszakban megkezdett gyógyszeres terápiák. Gyógyszer neve alapján kilistázható azon betegek névsora, akik számára egy adott időszakban a megjelölt gyógyszer újonnan került felírásra. Figyelem: ez a keresés régebbi rendszereken hosszabb ideig futhat.

A teljes mentés funkció ezentúl egy folyamatjelzőn keresztül is tájékoztat a mentés előre haladásáról.

A betegkereső és a naptár ablakokban a keresési művelet háttérfolyamatba került áthelyezésre a reszponzívabb felhasználói felület érdekében. Ez a módosítás elsősorban csak a lassabb működésű gépeken okoz látható változást.

Nucleus GP 1.6.3.5 frissítés #

Hibajavítás: Betegkeresés funkció javítása.

Az új betegkeresőben a korábbi találatok listájából (amennyiben a funkció használatban van) történő kiválasztás után a program hibával kilépett. A hiba javításra került, a korábbi találatok listája funkcionalitása helyreállt.

Nucleus GP 1.6.3.9 frissítés #

Új irat: Beutaló súlyos fogyatékosság véleményezésére.
Az irat sablonok csoportosított megjelenítése. Stabilitást javító módosítások az üzenetfogadó háttérfolyamatban.

Új irat került hozzáadásra: Beutaló súlyos fogyatékosság véleményezésére. Az új beutaló a 102/1995. (VIII. 25.) Korm. rendelet 4.a melléklete alapján készült, az NRSZH beutalóhoz hasonló, de csökkentett adattartalommal bír. Az új irat dinamikus formázású dokumentum. Dolgozunk azon, hogy a többi hasonló formanyomtatvány is átalakításra kerüljön erre a formátumra.

Az iratminták közötti könnyebb eligazodás végett az iratok csoportosítva jelennek meg a dokumentum listákban.

Az üzenetkezelő háttérfolyamatban történtek kisebb, a stabilitást javító módosítások mivel néhány gépen, gyengébb hálózati környezetben hibákat tapasztaltunk.

Hasonlóan a többi menüponthoz, az új paciensek rögzítése menü is átkerült a gombsorra. Ezek a módosítások a konzekvensebb megjelenés, és az egyszerűbb kezelhetőség miatt kerültek bevezetésre.

Nucleus GP 1.6.3.10 frissítés #

Kisebb hibajavítások, és stabilitást javító módosítások.

A korábbi verziókban az iratkezelés kis mértékben megváltoztatásra került, hogy segítsük az eligazodást a különböző iratminták között. Ezzel együtt a jogosítvány makró és a kitöltetlen kikérő irat elérhetetlenné vált. A mostani verzióval ezek a problémák javításra kerültek.

A hálózatos verziókban, amennyiben a kliens és a szerver gépek között a összeköttetés megszakad, a programban különböző hibajelenségek léphetnek fel (pl. váratlan hiba, nem megnyitható karton, vagy sikertelen keresés.) A hálózati hibák detektálásában módosításokat eszközöltünk, hogy a felhasználók konkrét figyelmeztetést kapjanak, és a hálózati hiba elhárulása után megszakítás nélkül tudják folytatni a munkát.

Az egygépes verziókban a rendszer mentése hibára futhatott, mivel a programban nyitva maradhatott néhány adatbázis kapcsolat, megakadályozva a mentés lefutását. Ez a verzió javítja ezt a hibát.

Nucleus GP 1.6.3.11 frissítés #

Időszakos ellátások táblázat kibővítése a 6 évesek kötelező oltásával, valamint kisebb hibajavítások.

A korábbi frissítésekben a hálózati hibák detektálásában módosításokat eszközöltünk, hogy a felhasználók konkrét figyelmeztetést kapjanak a problémákról, és a hálózati hiba elhárulása után megszakítás nélkül tudják folytatni a munkát. A módosítások bevezetése után – az adatbázis csatlakozásokat kezelő programmodul hibája miatt – amennyiben a program indításakor az adatbázis nem volt elérhető, váratlan hiba generálódott. Ebben a verzióban ez a jelenség megszűntetésre került.

Az időszakos státuszvizsgálatokat, és oltásokat összesítő táblázat kiegészítésre került a 6 éves korban adandó DTPa-IPV oltással is.

A gyermekkartonok esetében nem működött az ambulánsból saját beteggé történő váltás, a “Felvétel saját betegnek” gomb használatával. A funkció javításra került.

Nucleus GP 1.6.4.2 frissítés #

Az e-Recept felírási igazolások kiadásával kapcsolatos változtatások.

A 2020. január 1.-ével hatályba lépett 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet vonatkozó paragrafusai, valamint az azt módosító, a Magyar Közlöny  2019. évi 207. számában kihirdetésre került rendeletek értelmében a felírási igazolásokkal kapcsolatos szabályok a következők szerint változtak:
2020. január 1-jétől az orvos nem köteles felírási igazolást készíteni és átadni a gyógyszerkészítmény felírását követően. A beteg kérésére, valamint 14 éven aluli páciense részére történő vényírás esetén továbbra is minden esetben kötelező annak kiállítása és átadása.
– Ezekben az esetekben – 2020. június 1.-ig – a felírási igazolásokat továbbra is a NEAK által biztosított vényeken kell kiadni.

Ezen változások értelmében a továbbiakban a Nucleus rendszerben a “Receptek nyomtatása” gombot használva a 14 éven felüli betegek esetében a program rákérdez, hogy a beteg igényli e a vények nyomtatását. Nemleges válasz esetén csak a segédeszközökhöz tartozó vények kerülnek nyomtatásra. Természetesen továbbra is lehetőség van a felírási igazolások utólagos nyomtatására is (Felírási igazolás nyomtatása gomb).

Nucleus GP 1.6.4.4 frissítés #

A 2019. évre vonatkozó “OSAP 1021 Jelentés a háziorvosok és házi gyermekorvosok tevékenységéről” c. statisztika generálása.


A háziorvosi tevékenységre vonatkozó statisztikák már csak elektronikus úton küldhetők be a KSH Elektra rendszerén keresztül.
Az xml generálás funkció a “Keresések, jelentések” menüpont “Statisztikák” opciójának kiválasztása után az “OSAP 1021 statisztika…” gomb lenyomásával érhető el.
Az elektronikus statisztika feladásról bővebb információt az OSAP 1021 dialógusablak on-line segítség rovatában (kis kérdőjel a jobb felső sarokban) kaphatunk.
Az Elektra rendszer a következő linken érhető el: https://elektra.ksh.hu/asp/bejelentkezes.html

A KSH rendszerében továbbra is csak irányító szám alapján kerülnek megkülönböztetésre a települések, így ha a társközség irányítószáma megegyezik a központi telephely irányítószámával, akkor a társközséget nem lehet feltüntetni az ellátott települések listájában.

Nucleus GP 1.6.4.5 frissítés #

2020. januári e-Jelentés beküldés “…nincs rá nyitott jelentés…” probléma megoldása.

Az évtized váltás miatt szükséges módosítás a jelentési időszak ellenőrzési metódusban.

Nucleus GP 1.6.4.6 frissítés #

CoVID csekklista, EESZT mobilToken

Felhasználói kérésre a CoVID csekklista dokumentumot elérhetővé tettük az iratminták között.

Az AEEK napokon belül engedélyezni fogja a mobil Token használatát a rendelőn kívüli munka megkönnyítése érdekében. A mobil Token egy új bejelentkezési metódus, amihez nem szükséges az eSzemélyi használata, hanem egy mobiltelefonra telepíthető, előzetesen regisztrált alkalmazás ad belépési kódot. A mobilToken támogatása belapcsolásra került a programban. Ezt az EESZT bejelentkezés ablakban, a mobilToken fül kiválasztásával érhetjük el. Az mobilToken alkalmazásról további információkat az AEEK fog közölni.

A TOUJEO 300 DOUBLESTAR kiszerelésű inzulinok esetében az ellátottság számláló fele időt számolt automatikusan. Ez a jelenség ezzel a frissítéssel korrigálásra került.

Nucleus GP 1.6.4.7 frissítés #

CoVID csekklista, szakorvosi javaslat lejárat

Felhasználói kérésre a CoVID csekklista dokumentumot elérhetővé tettük az iratminták között. A csekklista kitöltés után pdf formátumban elmenthető a beteg dokumentumai közé, amit igény szerint továbbítani lehet az illetékes szerveknek.

A CoVID veszélyhelyzet miatt kihirdetett, a gyógyszerekre és a gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatokra vonatkozó új szabály miatt – miszerint a javaslatok érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig – a program nem jelenít meg figyelmeztető üzenetet a vészhelyzet kihirdetése után lejáró receptek esetében, így a recept normál módon feladható és nyomtatható marad.

Nucleus GP 1.6.4.9 frissítés #

Virológiai kérőlapok

Felhasználói kérésre a Virológiai kérőlap dokumentumot elérhetővé tettük az iratminták között. A kérőlap 2 verzióban is felkerült (OEK és NKK) a területileg különböző igények miatt.

Nucleus GP 1.6.5.3 frissítés #

GYSE eReceptként történő felírása

kialakult járványügyi veszélyhelyzetben bizonyos gyógyászati segédeszközök (GYSE-k), eRecepteken keresztül történő rendelésének és kiadásának lehetősége megteremtésre került az EESZT rendszerben, ezáltal biztosítva lesz a kiemelten veszélyeztetett, több krónikus betegséggel küzdő betegek számára, hogy minél kevesebb személyes találkozással juthassanak hozzá a számukra szükséges, receptre felírható GYSE termékekhez.

A gyógyászati segédeszközök felírása során minden esetben tájékoztatni kell a betegeket a vénykiáltási lehetőségekről, az alábbiak szerint:

 • papír alapú GYSE vény GYSE forgalmazónál és gyógyszertárban is kiváltható.
 • az eReceptre felírt GYSE kizárólag gyógyszertárban váltható ki.

A gyógyászati segédeszközök felírásának további szabályai:

 • az elektronikus úton írható GYSE-t TTT kóddal kell rendelni az EESZT-ben (ISO kód alapon történő beküldés nem lehetséges).
 • a vényíráshoz szükséges további GYSE-specifikus információkat az UTASITÁS mezőben (maximum 255 karakter) lehet szövegesen feltüntetni.

Az utasítás mező a GYSE termékek esetében a “GYSE utasítás” gomb használatával tölthető ki. Itt lehetőség van az ellátottság jelzésére is. Amennyiben arra nincs szükség, vagy nem értelmezhető, az ellátottság értékének 0-t kell megadni.

Az eReceptre is írható termékeket a program a gyógyszer/termék kereső lista új “eRcpt” oszlopában látható “I” betűvel jelzi.

A GYSE eRecepten történő felírásának lehetősége a májusi gyógyszertörzs kiadása után (05.01.) fog életbe lépni.

Nucleus GP 1.6.5.4 frissítés #

A májusi gyógyszertörzs frissítéssel összefüggő adatbázis változások.

A májusi gyógyszertörzs frissítés kapcsán szükségessé vált – a felhasználó számára nem látható – adatbázis struktúra változtatás alkalmazása.

Nucleus GP 1.6.5.6 frissítés #

Synlab CoVid kérőlap. Telemedicínális ellátások jelölhetősége.

A Synlabos CoVid kérőlap is bekerült a tölthető nyomatatványok közé.

A naplóadatoknál jelölhetjük, hogy az adott ellátás telemedicínális keretek között zajlott. Az ellátások jelölése jelen pillanatban semmilyen egyéb adminisztrális, vagy az eJelentéssel kapcsolatos különbséget nem jelent, csupán egy saját információként jelenik meg.

Nucleus GP 1.6.5.7 frissítés #

Kisebb hibajavítások.

Az előre definiált lekérdezések nyomtatásakor váratlan hiba léphetett fel. Ez a frissítés javítja ezt a problémát.

A törzskartonok érvényességi ideje nem jelent meg a vizsgálati lapokon. A frissítés után az érvényességi idők újra láthatóak.

A jogosítvány makró futtatása után előfordulhatott, hogy a panaszok vagy a vizsgálatok panel tartalma nem került elmentésre. A hiba oka megszüntetésre került a frissítéssel.

Nucleus GP 1.6.5.8 frissítés #

On-line Számla információk és beállítások.

A közelgő számlázási követelmények változásával (Online Számla) kapcsolatos információkat a következő linken találja meg:

Nucleus GP 1.6.5.12 frissítés #

Számlázási funkciók élesítése.

Az új vertzióval az egyszerű számlázási funkció bekapcsolásra került. Mivel az adószámmal rendelkező, nem magánszemély ügyfelek számára kiállított számlákat a NAV Online-Számla rendszerébe is jelenteni kell, ajánlott a online-számla technikai felhasználó beállítása is. (A 1.2.7.11 frissítéshez tartozó leírás alapján).

A számla kiállítása a vizsgálati karton naplóadatok oldalán a jobb felső részen található “Számla” gomb használatával indítható.

A megjelenő “Új számla” ablakban megjelennek a beteg adatai, valamint a számlázandó tétel. Az egység ár és mennyiség módosítása után az “Ok” gombbal lehet kiállítani a számlát, ami azonnal nyomtatásra kerül két példányban. Szükség esetén (a számla kiállítása előtt) kiválaszthatunk új vevőt is, amennyiben a számla a betegtől eltérő ügyfél részére kerül kiállításra. A számla tételsorai is módosíthatók a “+ tétel” gomb használatával. A számlatételek a szövegsablonok ablakban szerkeszthetők.

A “Keresések/Jelentések” menüben elérhető a programmal kiállított számlák listája. A hibásan kiállított számlákat itt lehet sztornózni is. A számlalista nyomtatás funkció a következő frissítéssel válik elérhetővé.

A “Tranzakció státusz” gomb az online adatszolgáltatással beküldött tételek ellenőrzésére szolgál.

Help Guide Powered by Documentor
Suggest Edit