Nucleus GP On-line dokumentáció

Verziókövetés #

Régebbi verziók #

Nucleus GP 1.6.1.4 frissítés #

Új státuszlapok, összesítő családi anamnézis és kiegészítő anamnézis adatok, megjegyzések rögzítése.

Bizonyára már mindenki értesült róla, hogy a 14/2018. (VI.26.) EMMI rendelet szerint az új törzskarton bevezetésének időpontja 2019. január 1.-re módosult. Ennek ellenére a törzskartonok adattartalmában várható változások fokozatos bevezetése mellett döntöttünk. Első körben a családi anamnézis rögzítéséhez kapcsolódó összefoglaló táblázat kitöltésének lehetőségét élesítettük a Nucleus rendszerben. Mindamellett, hogy a régi, részletesebb információk rögzítését is lehetővé tévő családi anamnézis panelek is megmaradnak, a törzskartonok „Családi anamnézis” fülén található „Összefoglaló táblázat” gombbal átválthatunk az táblázatos nézetre. A táblázatos nézetben az egyes cellákba kattintva, valamint a egyes helyekre közvetlenül gépelve lehet a családi anamnézist az új törzskarton rendeletnek megfelelő formában rögzíteni.

Ugyancsak az új törzskarton elvárásainak megfelelően, az egyes anamnézis és diagnosztikai adatokhoz kiegészítő információk rögzítésére van lehetőség.

A kiegészítő információk egyenlőre a krónikus és a korábbi megbetegedésekhez, valamint az egyes csatolt dokumentumokhoz rögzíthetők. A kijelölt bejegyzés felett megállva egy buborékpanel jelenik meg, amiben a ceruza ikonra kattintva ugrik fel a beviteli ablak. A rögzített információ a buborékban is megjelenik, valamint megjelölhetjük, hogy az információ az szöveges anamnézis részét képezze-e vagy sem.

A tervezett törzskarton megújuláshoz kapcsolódóan az időszakos- valamint alaptstátuszok rögzítésének módját is leegyszerűsítettük. Ezentúl a státuszok rögzítése nem közvetlenül a törzskartonon történik, hanem bármely vizsgálati lapon lehetséges. A „Vizsgálati lap” fülön került elhelyezésre egy „Részletes státusz” gomb. A gombra kattintva jelenik meg a részletes státuszpanel.

Felnőttek esetében minden esetben új (alap)státusz rögzítésként, gyerekek esetében pedig időszakos státuszvizsgálatként kerül a részletes státusz elmentésre. Gyermekek esetében a törzskarton ezentúl részletesen megmutatja, hogy mely státuszok kerülték már felrögzítésre, valamint a statisztikák közé bekerült egy új lekérdezés, ami egy megadott hónapban esedékes státuszvizsgálatokat listázza ki.

Nucleus GP 1.6.1.5 frissítés #

Az újszülött státuszlap módosításra került, hogy a kórházi szülés esetén rögzítendő intézmény töltése nem kötelező.

A felugró buborék panelek csak akkor fognak teljes méretben megjelenni, ha a bejegyzéshez szöveges adat is tartozik, hogy ne takarjon ki akkora területet. Valamint, az egér görgető gombjának használatával a buborék panelek kikapcsolásra kerülnek, megkönnyítendő a listában történő keresést.

Nucleus GP 1.6.1.6 frissítés #

Hibajavítás: a gyermek státuszlapok megnyitása a vizsgálati lapon lévő „Részletes státusz” gombbal bizonyos körülmények között „Váratlan hiba…”-val történő leállást eredményezhetett. Ebben a verzióban a hiba javításra került.

A 6 és 9 hónapos státuszlapokon a testsúly mezőben 10kg meghaladó testsúly is beírható.

Nucleus GP 1.6.1.10 frissítés #

Új dokumentumok:  „GYSZ-4” – Egészségügyi lap és 18 év felettiek törzskarton kérdőíve.
Új beutaló formátum: EEI Pécs – Laborbeutaló.

Nucleus GP 1.6.1.11 frissítés #

Sürgős javítás. Az EESZT legutóbbi karbantartása érintette az eReceptek lekérdezését és visszahívását használó funkciókat. A központi rendszerben történt programváltozás miatt szükséges volt a Nucleus GP frissítése is.

Nucleus GP 1.6.1.12 frissítés #

B300 jelentés generálás elakadásának javítása.
WIA szkenner beállítások permanensé tétele. Azokon a gépeken ahol a TWAIN meghajtó nem használható, a WIA beállítások elmentésre kerülnek, így nem kell minden alkalommal újra beállítani a használni kívánt szkennert.

Nucleus GP 1.6.1.16 frissítés #

Az EU kártyák érvényességének ellenőrzésével kapcsolatos hiba javítása, ami az EU kártyás betegek esetében váratlan hibát okozott.

A csoportpraxissal kapcsolatos kisebb módosítások és hibajavítások. A vizsgálati lap fejlécének bővítése a paciens lakcímével, valamint az új törzskarton lelki egészség felmérése nyomtatvány elérhetővé tétele.

Nucleus GP 1.6.1.18 frissítés #

Csoportpraxis kezeléssel kapcsolatos módosítások. DÖR figyelmen kívül hagyásához 24 órás engedély nyomtatása. Kézipatikai expediálás jelzése az EESZT-ben.

 • A csoportpraxisok esetében a lekérdezések és keresésekben az eredmények -ahol értelmezhető- csak a saját praxis betegeit jelenítik. meg.
 • A betegkereső ablakból elérhető a teljes praxislista nyomtatása név, tajszám és lakcím tartalommal. A lista generálása praxislétszámtól függően – technikai okok miatt – akár fél percet is igénybe vehet. Kérjük türelmüket ha ezt a funkciót használnák.
 • Az AEEK kérésére a digitális önrendelkezésre (DÖR) vonatkozó tiltások felülbírálása esetén nyomatékosabb figyelmeztetés jelenik meg a funkció rendeltetésszerű használatra vonatkozóan. A 24 órás engedély dokumentuma egyszerűen nyomtatható. Az aláírt és visszaszkennelt dokumentumot ajánlott a beteg dokumentációjában is megőrini.
 • A kézipatikai engedéllyel is rendelkező praxisok az EESZT azonnali expediálás funkcióját is használhatják a kézipatikából kiadott gyógyszerek esetében. A funkció bekapcsolását a needIT Services Kft.-nél kell igényelni, de előtte egyeztetni kell az ellátó gyógyszertárral, hogy a patikai oldalról tudják-e kezelni ezt a funkciót.
 • Kényelmi funkció: a dátumbeviteli mezőkben az F4 gomb lenyomására az aznapi dátum kerül betöltésre.

Nucleus GP 1.6.1.19 frissítés #

Automatikus BNO átvétel lehetősége a táppénz naplóból és a beutalókból.

A „Beállítások”, „Rendszergazda” fül „Egyéb felhasználói beállítások” pont alatt bekapcsolható, hogy a receptek mellett most már a táppénz naplóban és a beutalókon használt BNO-k automatikusan átírásra kerüljenek a megjelenéshez tartozó BNO-k közé. Akinél a recept BNO átvétel be volt kapcsolva, az új szinkronizáló opció is élni fog.

Az eReceptek beküldésekor a nyomtatási opció 3 másodpercre  letiltásra kerül, a háttérfeladatok jobb szinkronizálása érdekében. Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a nyomtatást célszerűen csak a beküldési feladatok befejezése után (a receptek státusza vált) érdemes elindítani. EESZT hiba esetén a nyomtatáskor felugró figyelmeztetések lenémításához a BCP mód használata javasolt.

Az egy havi kiszerelésű Zoely tabletta esetében a program hibásan számolta az ellátottság idejét. Ez a frissítés javítja ezt a problémát is.

Nucleus GP 1.6.1.21 frissítés #

Új orvosi igazolás formátum, valamint kisebb hibajavítások.

Az orvosi igazolásokhoz is beállításra került a bővített funkcionalitású dokumentumszerkesztő, mivel a régi szerkesztővel az egy oldalnál hosszabb terjedelmű igazolások kiadása nem volt lehetséges.

Hibajavítások:

 • A negyedéves oltás igény nyomtatásakor a program nem engedte a 2019-es évet kiválasztani. Javítva. A 2019-es év is megadható.
 • A beutalók szerkesztésekor a védett mezőbe való kattintás után a szerkesztő csak olvasható üzemmódban maradt, nem engedte a szövegszerkesztés folytatását. Javítva. A szerkeszthető szövegterületre visszatérve a dokumentum tovább módosítható.

 

Nucleus GP 1.6.1.23 frissítés #

eMedworks kliens módosítás valamint a N02AJ13 ATC kódú szerek kivétele az ellenőrzött szerek listájáról.

Az eMedworks dokumentum letöltő modulban kisebb módosítások történtek, hogy a kórházi kérőlapok kiszűrésre kerüljenek.

Ehhez kapcsolódóan jelezzük, hogy a Zala Megyei Kórházban a régi típusú eMedworks támogatása megszűnik, kérünk mindenkit, hogy ha használja az eMedworks-t és még nem rendelkezik hozzáféréssel az új alkalmazáshoz, akkor a kórház informatikusaitól kérje ezt meg.  A rendszer konfigurálásában mi fogunk segíteni.

A N02AJ13 ATC kód tévesen szerepelt az ellenőrzött szerek között, ami miatt a program egyes tramadol+paracetamol kombinációk esetében is olyan receptet nyomtatott ami az ellenőrzött szerek esetében szükséges.

Nucleus GP 1.6.1.25 frissítés #

A 2018. évre vonatkozó „OSAP 1021 Jelentés a háziorvosok és házi gyermekorvosok tevékenységéről” c. statisztika generálása.

Lejárt jogú táppénzes esetek kezelése.


A háziorvosi tevékenységre vonatkozó statisztikák már csak elektronikus úton küldhetők be a KSH Elektra rendszerén keresztül.
Az xml generálás funkció a „Keresések, jelentések” menüpont „Statisztikák” opciójának kiválasztása után az „OSAP 1021 statisztika…” gomb lenyomásával érhető el.
Az elektronikus statisztika feladásról bővebb információt az OSAP 1021 dialógusablak on-line segítség rovatában (kis kérdőjel a jobb felső sarokban) kaphatunk.
Az Elektra rendszer a következő linken érhető el: https://elektra.ksh.hu/asp/bejelentkezes.html

A KSH rendszerében még mindig nem került javításra a két korábbi probléma:
– A háziorvosi szolgálat (finanszírozási) kódban továbbra sem fogadja el a betűket. Ha az Ön finanszírozási kódja tartalmaz betűket, akkor javasolt a HSZKÓD mezőben is az OEP azonosítót feltüntetni.
– Továbbra is csak irányító szám alapján kerülnek megkülönböztetésre a települések, így ha a társközség irányítószáma megegyezik a központi telephely irányítószámával, akkor a társközséget nem lehet feltüntetni az ellátott települések listájában.

A lejárt jogú táppénzek esetében a 287/2018. (XII. 21.) Kormányrendelet alapján ezentúl a keresőképtelenségi igazolások kiadása olyan módon lehetséges, hogy a beteget „L” felvételi kóddal, új naplószámon újra fel kell venni a táppénzes naplóba. Ezek után az igazolások nyomtatása a szokásos módon történhet.

Nucleus GP 1.6.1.28 frissítés #

Több munkahellyel rendelkező dolgozók táppénze, negyedéves oltásigény havi bontásban, részletes státuszlap módosítása.

A több munkahellyel rendelkező dolgozók esetében a 287/2018. (XII. 21.) Kormányrendelet alapján ezentúl a keresőképtelenségek elbírálása és az igazolások kiadása jogviszonyonként, külön naplószámon kell, hogy megtörténjen. A többszörös táppénznapló rögzítésének alapfeltétele, hogy a törzskartonon a munkahelyek mezőben az további munkahelyek is rögzítésre kerüljenek. Ezek után a táppénzes kartonon lehetőség lesz a keresőképtelenségi eset alapján az új bejegyzéseket lérehozni. Fontos: az így létrejött többes naplóbejegyzések mindegyikét külön-külön kell majd lezárni. A jogszabály linkje az „i” (információk) gomb „Jogszabályok, rendeletek” menüpontjában elérhető.

A negyedéves oltásigény (statisztikák menüpont) ezentúl havi bontásban is nyomtatható.

Ezentúl a részletes státuszlapon, valamint a vizsgálati adatok között rögzített adatok (pl. vérnyomás stb.) automatikusan másolódnak a különböző megjelenítések között.

Nucleus GP 1.6.1.29 frissítés #

Kisebb hibajavítások, a táppénzes listák nyomtatási képének frissítése.

Nucleus GP 1.6.1.31 frissítés #

Elszámoláson alapuló ellátások havijelentése (EU jelentés) javítása. EESZT eProfil szerkesztő kibővítése. Kisebb hatékonyságnövelő változtatások.

Az elszámoláson alapuló ellátások jelentése bizonyos esetekben nem tudott lefutni, hanem végtelen ciklusban újra- és újra elindult. Ez a programverzió javítja a fenti hibát. Akinél jelentkezett a probléma, kérjük próbálja meg az EU-s jelentés újbóli feladását.

Az EESZT eProfil szerkesztő kibővítésre került az amúgy a Nucleus GP rendszerben nem tárolt adatok szerkesztésének lehetőségével.

Gyermekorvosok esetében, ha az ellátás helyének „Tanácsadóban” adunk meg, akkor a program a következő ellátások esetében is azt fogja alapértelmezetten felkínálni, így nincs szükség arra, hogy a tanácsadós ellátások esetében egyenként kelljen átállítani ezt az értéket.

Nucleus GP 1.6.1.35 frissítés #

Gyógyszerfelírási történet javítása. 2 éves szűrővizsgálatok rögzítésének, és a korábban felírt receptek lekérdezésének módosítása. Háziorvosi indikátorok egyszerűsített betöltése.

A gyógyszerfelírás történet hiányzó oszlopa visszakerült az új formátumú listára.

Az 2 éves szűrővizsgálatok rögzítésénél a program ezentúl nem fogja eltávolítani a listából azokat a vizsgálatokat, amelyeket kevesebb mint 12 hónapja már egy másik szűrés alkalmával már elvégeztek, azért, hogy az egyéb időszakos (15, 18 hó) szűrések dokumentálására is legyen szabad lehetőség. Ugyanekkor a 2 éves státuszlap címkéje is módosításra került a félreérthetőség kizárása végett.

A korábban felírt receptek listája kiegészítésre került egy részletes nézettel, amikor is a jelenlegi terápia (állandó gyógyszer lista) elemei sem kerülnek kivételre a listából.

A háziorvosi indikátorok ezentúl a feldogozott változásjelentésekhez (minden hónap 25.-e táján) csatolt indikátor lista (xxxxxxxxx_indikator_txt_yyyyhh.txt fájlok) alapján is betölthetők. Az eJelentés rendszerbe történő belépés után, a változásjelentés csatolmányok letöltését választva a fenti fájlt kell letölteni. A program automatikusan felkínálja a lista feldolgozását és a programba emelését.

Nucleus GP 1.6.1.40 frissítés #


Új beutaló: Synlab Mikrobiológia, és további kisebb hibajavítások, módosítások.

Új beutaló formátum került beállításra: Synlab Mikrobiológia alapellátás kérőlap

Hibajavítás: A közgyógy igényléséhez szükséges háziorvosi igazolásról lemaradtak a FONO-s készítmények. A funkció javításra került.

A gyermekek kötelező oltásai és a beadott oltások is kilistázhatók a védőoltások beadása táblázatnál. Az átnézeti listában látszik, hogy melyik kötelező oltás került már beadásra, és, hogy mikor, így az esetleges elmaradás könnyen ellenőrizhető.

A korábbi receptek listában az új részletes nézet ezentúl a teljes receptfelírási történetet mutatja, nem szűkítve az egyes receptek utolsó felírására. A korábbi nézetek (állandó gyógyszerlista, akut és antibiotikus felírási lista) működése nem változott meg.

A táppénzes papírokra a munkakör is nyomtatódik, amennyiben az információ meg volt adva. (A több munkakörben dolgozó paciensek esetében kötelező.)

A gyors visszajelzés érdekében a kartonok sikeres elmentése után a „Mentés” gomb háttérszíne zöldre változik. Ugyanígy a mentés szükségességét a halványpiros háttérszín jelzi.

Nucleus GP 1.6.1.44 frissítés #

Gépjárművezetői alkalmassági dokumentum változása, kisebb hibajavítások és módosítások.

Néhány okmányiroda visszajelzései miatt a gépjárművezetői alkalmassági véleményeken, a „NEM ALKALMAS” szöveg átállításra került az „ALKALMAS feltétellel, korlátozással” szövegre.

A 18 éven felüliek önkitöltős törzskarton kérdőívén a szöveges beviteli elemek le voltak tiltva. Ez a módosítás újra szerkeszthetővé teszi a mezőket.

A részletes státusz beviteli panelen a vizsgálati lapokról töltve is elérhető válik a státuszmakrók használata. A makrókat a „csillag” ikonra kattintva jeleníthetjük meg.

Nucleus GP 1.6.2.1 frissítés #

A június 1.-i kiadású gyógyszertörzsben a NEAK a BNO táblákban kivezette a „H0” végződésű kódokat, és helyettük az – egyenértékű – „00” végződést használja. Ez a gyakorlatban csak a EÜ pontok BNO kód hivatkozásokat érinti, de a egyértelmű és konzekvens kódhasználat érdekében a Nucleus GP programban a receptek írásakor, nyomtatásakor vagy EESZT beküldéskor a „H0” végződésű kódok automatikusan kicserélésre kerülnek a „00”-ás megfelelőjükkel. Az egyéb BNO listákban mind a „H0” mind a „00” kódok használhatók maradnak, de az automatikus BNO listákban emiatt előfordulhat, hogy egyes kódok mindkét végződéssel szerepelni fognak. Ebben az esetben a „H0” kódokat kézzel javasolt eltávolítani.

Nucleus GP 1.6.2.3 frissítés #

Az eJelentés rendszer visszaigazoló e-mailjeinek kódolása megváltozott, ezét a Nucleus e-mail kliensének módosítása vált szükségessé, hogy a jelentések automatikus érvényesítése funkció a korábbiaknak megfelelően műkődjön.

Nucleus GP 1.6.2.5 frissítés #

EESZT Üzemeltetés üzeneteinek megjelenítése a Nucleus GP rendszerben.

Az EESZT Üzemeltetéssel közösen új, gyors üzenetküldési megoldás került kialakításra, amint keresztül az EESZ-vel kapcsolatos értesítéseket, figyelmeztetéseket a programon keresztül kapják meg a felhasználók. Az új üzenetekről a program egy oldalra beúszó figyelmeztető ablakban ad értesítést. Az üzenetek megtekintése a program indítómenükének jobb felső (boríték) gombjára kattintva lehetséges.

Nucleus GP 1.6.2.6 frissítés #

Kisebb hibajavítások és a nagy felbontású megjelenítéshez kapcsolódó módosítások.

Néhány, a hiányos adatbevitelből adódó stabilitási probléma megoldásra került, amelyek korábban váratlan hibákhoz vezethettek.

Nagy felbontású módban használt számítógépeken néhány esetben megjelenítési problémák (elcsúszó, hiányos szöveg) jelentkezhettek. Ezen hibák jelentős részben megoldásra kerültek ezzel a verzióval.

Nucleus GP 1.6.2.7 frissítés #

Betegkeresés lakcím szerint, kötelező Varicella oltások, H0 végű BNO kódok…

A betegkereső új opcióval bővült. Ezentúl lehet lakcím alapján is keresni. A keresőmezőben a lakcím számunkra érdekes részét kell beírni. Pl. „Pécs Makay” az összes olyan címet fogja felhozni, amelyekben a Pécs és a Makay együtt szerepel.

A szeptember 1.-től kötelező Varicella oltás bekerült az oltási rendbe, ezért a negyedéves oltási igény dokumentumok is tartalmazni fogják. Technikai okok miatt a mind a 13, mind a 16 hónapos oltások bekerülnek az igénylistába, de a 16 hőnapos korú gyermekeket csak majd decemberben kell oltani (azokat, akik szeptemberben megkapják a 13 havi varicella oltást is).

Mivel a júniusi H0-00 BNO csere már augusztustól visszavonásra került, most azon receptek nyomtatásakor, és feladásakor, ahol esetlegesen 00-ra végződő kód szerepel a H0 végű helyett a BNO kód automatikusan kicserélésre kerül.

Nucleus GP 1.6.3.3 frissítés #

EESZT idempotens működésmód támogatása, módosított naptárkezelés, valamint néhány új funkció bevezetése.

Az EESZT funkciók használatában a technikai adatbiztonságot erősítő módosítások történtek, amelyek elsősorban a kapcsolati hibákból adódó adatduplikációk létrejöttét akadályozzák meg, olyan módon, hogy a kapcsolódó alkalmazások egyedi azonosítóval látják el a beküldött adatelemeket. Az egyedi azonosítók alapján az EESZT ki tudja szűrni a duplikált beküldéseket. Ennek a védelmi funkciónak a támogatása bevezetésre került ebben a verzióban.

A naptárkezelés funkció módosítva lett, hogy a csoportpraxisos rendszerekben az egyes praxishoz tartozó naptárbejegyzések jobban elkülönítésre kerüljenek. Ugyanekkor a naptár ablak teljes képernyős támogatást is kapott.

Gyermek- és vegyes háziorvosi praxisok számára kialakításra került egy új összesítő nézet az adott hónapban esedékessé váló időszakos státuszvizsgálatokról és kötelező oltásokról a 1-18 hónapos ellátottakra vonatkozóan. Ez az összesítő a főmenü „Új vizsgálat” gombjához kapcsolt legördülő menüben található meg.

Új előre definiált lekérdezés: adott időszakban megkezdett gyógyszeres terápiák. Gyógyszer neve alapján kilistázható azon betegek névsora, akik számára egy adott időszakban a megjelölt gyógyszer újonnan került felírásra. Figyelem: ez a keresés régebbi rendszereken hosszabb ideig futhat.

A teljes mentés funkció ezentúl egy folyamatjelzőn keresztül is tájékoztat a mentés előre haladásáról.

A betegkereső és a naptár ablakokban a keresési művelet háttérfolyamatba került áthelyezésre a reszponzívabb felhasználói felület érdekében. Ez a módosítás elsősorban csak a lassabb működésű gépeken okoz látható változást.

Nucleus GP 1.6.3.5 frissítés #

Hibajavítás: Betegkeresés funkció javítása.

Az új betegkeresőben a korábbi találatok listájából (amennyiben a funkció használatban van) történő kiválasztás után a program hibával kilépett. A hiba javításra került, a korábbi találatok listája funkcionalitása helyreállt.

Nucleus GP 1.6.3.9 frissítés #

Új irat: Beutaló súlyos fogyatékosság véleményezésére.
Az irat sablonok csoportosított megjelenítése. Stabilitást javító módosítások az üzenetfogadó háttérfolyamatban.

Új irat került hozzáadásra: Beutaló súlyos fogyatékosság véleményezésére. Az új beutaló a 102/1995. (VIII. 25.) Korm. rendelet 4.a melléklete alapján készült, az NRSZH beutalóhoz hasonló, de csökkentett adattartalommal bír. Az új irat dinamikus formázású dokumentum. Dolgozunk azon, hogy a többi hasonló formanyomtatvány is átalakításra kerüljön erre a formátumra.

Az iratminták közötti könnyebb eligazodás végett az iratok csoportosítva jelennek meg a dokumentum listákban.

Az üzenetkezelő háttérfolyamatban történtek kisebb, a stabilitást javító módosítások mivel néhány gépen, gyengébb hálózati környezetben hibákat tapasztaltunk.

Hasonlóan a többi menüponthoz, az új paciensek rögzítése menü is átkerült a gombsorra. Ezek a módosítások a konzekvensebb megjelenés, és az egyszerűbb kezelhetőség miatt kerültek bevezetésre.

Nucleus GP 1.6.3.10 frissítés #

Kisebb hibajavítások, és stabilitást javító módosítások.

A korábbi verziókban az iratkezelés kis mértékben megváltoztatásra került, hogy segítsük az eligazodást a különböző iratminták között. Ezzel együtt a jogosítvány makró és a kitöltetlen kikérő irat elérhetetlenné vált. A mostani verzióval ezek a problémák javításra kerültek.

A hálózatos verziókban, amennyiben a kliens és a szerver gépek között a összeköttetés megszakad, a programban különböző hibajelenségek léphetnek fel (pl. váratlan hiba, nem megnyitható karton, vagy sikertelen keresés.) A hálózati hibák detektálásában módosításokat eszközöltünk, hogy a felhasználók konkrét figyelmeztetést kapjanak, és a hálózati hiba elhárulása után megszakítás nélkül tudják folytatni a munkát.

Az egygépes verziókban a rendszer mentése hibára futhatott, mivel a programban nyitva maradhatott néhány adatbázis kapcsolat, megakadályozva a mentés lefutását. Ez a verzió javítja ezt a hibát.

Nucleus GP 1.6.3.11 frissítés #

Időszakos ellátások táblázat kibővítése a 6 évesek kötelező oltásával, valamint kisebb hibajavítások.

A korábbi frissítésekben a hálózati hibák detektálásában módosításokat eszközöltünk, hogy a felhasználók konkrét figyelmeztetést kapjanak a problémákról, és a hálózati hiba elhárulása után megszakítás nélkül tudják folytatni a munkát. A módosítások bevezetése után – az adatbázis csatlakozásokat kezelő programmodul hibája miatt – amennyiben a program indításakor az adatbázis nem volt elérhető, váratlan hiba generálódott. Ebben a verzióban ez a jelenség megszűntetésre került.

Az időszakos státuszvizsgálatokat, és oltásokat összesítő táblázat kiegészítésre került a 6 éves korban adandó DTPa-IPV oltással is.

A gyermekkartonok esetében nem működött az ambulánsból saját beteggé történő váltás, a „Felvétel saját betegnek” gomb használatával. A funkció javításra került.

Nucleus GP 1.6.4.2 frissítés #

Az e-Recept felírási igazolások kiadásával kapcsolatos változtatások.

A 2020. január 1.-ével hatályba lépett 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet vonatkozó paragrafusai, valamint az azt módosító, a Magyar Közlöny  2019. évi 207. számában kihirdetésre került rendeletek értelmében a felírási igazolásokkal kapcsolatos szabályok a következők szerint változtak:
2020. január 1-jétől az orvos nem köteles felírási igazolást készíteni és átadni a gyógyszerkészítmény felírását követően. A beteg kérésére, valamint 14 éven aluli páciense részére történő vényírás esetén továbbra is minden esetben kötelező annak kiállítása és átadása.
– Ezekben az esetekben – 2020. június 1.-ig – a felírási igazolásokat továbbra is a NEAK által biztosított vényeken kell kiadni.

Ezen változások értelmében a továbbiakban a Nucleus rendszerben a „Receptek nyomtatása” gombot használva a 14 éven felüli betegek esetében a program rákérdez, hogy a beteg igényli e a vények nyomtatását. Nemleges válasz esetén csak a segédeszközökhöz tartozó vények kerülnek nyomtatásra. Természetesen továbbra is lehetőség van a felírási igazolások utólagos nyomtatására is (Felírási igazolás nyomtatása gomb).

Nucleus GP 1.6.4.4 frissítés #

A 2019. évre vonatkozó „OSAP 1021 Jelentés a háziorvosok és házi gyermekorvosok tevékenységéről” c. statisztika generálása.


A háziorvosi tevékenységre vonatkozó statisztikák már csak elektronikus úton küldhetők be a KSH Elektra rendszerén keresztül.
Az xml generálás funkció a „Keresések, jelentések” menüpont „Statisztikák” opciójának kiválasztása után az „OSAP 1021 statisztika…” gomb lenyomásával érhető el.
Az elektronikus statisztika feladásról bővebb információt az OSAP 1021 dialógusablak on-line segítség rovatában (kis kérdőjel a jobb felső sarokban) kaphatunk.
Az Elektra rendszer a következő linken érhető el: https://elektra.ksh.hu/asp/bejelentkezes.html

A KSH rendszerében továbbra is csak irányító szám alapján kerülnek megkülönböztetésre a települések, így ha a társközség irányítószáma megegyezik a központi telephely irányítószámával, akkor a társközséget nem lehet feltüntetni az ellátott települések listájában.

Nucleus GP 1.6.4.5 frissítés #

2020. januári e-Jelentés beküldés „…nincs rá nyitott jelentés…” probléma megoldása.

Az évtized váltás miatt szükséges módosítás a jelentési időszak ellenőrzési metódusban.

Nucleus GP 1.6.4.6 frissítés #

CoVID csekklista, EESZT mobilToken

Felhasználói kérésre a CoVID csekklista dokumentumot elérhetővé tettük az iratminták között.

Az AEEK napokon belül engedélyezni fogja a mobil Token használatát a rendelőn kívüli munka megkönnyítése érdekében. A mobil Token egy új bejelentkezési metódus, amihez nem szükséges az eSzemélyi használata, hanem egy mobiltelefonra telepíthető, előzetesen regisztrált alkalmazás ad belépési kódot. A mobilToken támogatása belapcsolásra került a programban. Ezt az EESZT bejelentkezés ablakban, a mobilToken fül kiválasztásával érhetjük el. Az mobilToken alkalmazásról további információkat az AEEK fog közölni.

A TOUJEO 300 DOUBLESTAR kiszerelésű inzulinok esetében az ellátottság számláló fele időt számolt automatikusan. Ez a jelenség ezzel a frissítéssel korrigálásra került.

Nucleus GP 1.6.4.7 frissítés #

CoVID csekklista, szakorvosi javaslat lejárat

Felhasználói kérésre a CoVID csekklista dokumentumot elérhetővé tettük az iratminták között. A csekklista kitöltés után pdf formátumban elmenthető a beteg dokumentumai közé, amit igény szerint továbbítani lehet az illetékes szerveknek.

A CoVID veszélyhelyzet miatt kihirdetett, a gyógyszerekre és a gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatokra vonatkozó új szabály miatt – miszerint a javaslatok érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig – a program nem jelenít meg figyelmeztető üzenetet a vészhelyzet kihirdetése után lejáró receptek esetében, így a recept normál módon feladható és nyomtatható marad.

Nucleus GP 1.6.4.9 frissítés #

Virológiai kérőlapok

Felhasználói kérésre a Virológiai kérőlap dokumentumot elérhetővé tettük az iratminták között. A kérőlap 2 verzióban is felkerült (OEK és NKK) a területileg különböző igények miatt.

Nucleus GP 1.6.5.3 frissítés #

GYSE eReceptként történő felírása

kialakult járványügyi veszélyhelyzetben bizonyos gyógyászati segédeszközök (GYSE-k), eRecepteken keresztül történő rendelésének és kiadásának lehetősége megteremtésre került az EESZT rendszerben, ezáltal biztosítva lesz a kiemelten veszélyeztetett, több krónikus betegséggel küzdő betegek számára, hogy minél kevesebb személyes találkozással juthassanak hozzá a számukra szükséges, receptre felírható GYSE termékekhez.

A gyógyászati segédeszközök felírása során minden esetben tájékoztatni kell a betegeket a vénykiáltási lehetőségekről, az alábbiak szerint:

 • papír alapú GYSE vény GYSE forgalmazónál és gyógyszertárban is kiváltható.
 • az eReceptre felírt GYSE kizárólag gyógyszertárban váltható ki.

A gyógyászati segédeszközök felírásának további szabályai:

 • az elektronikus úton írható GYSE-t TTT kóddal kell rendelni az EESZT-ben (ISO kód alapon történő beküldés nem lehetséges).
 • a vényíráshoz szükséges további GYSE-specifikus információkat az UTASITÁS mezőben (maximum 255 karakter) lehet szövegesen feltüntetni.

Az utasítás mező a GYSE termékek esetében a „GYSE utasítás” gomb használatával tölthető ki. Itt lehetőség van az ellátottság jelzésére is. Amennyiben arra nincs szükség, vagy nem értelmezhető, az ellátottság értékének 0-t kell megadni.

Az eReceptre is írható termékeket a program a gyógyszer/termék kereső lista új „eRcpt” oszlopában látható „I” betűvel jelzi.

A GYSE eRecepten történő felírásának lehetősége a májusi gyógyszertörzs kiadása után (05.01.) fog életbe lépni.

Nucleus GP 1.6.5.4 frissítés #

A májusi gyógyszertörzs frissítéssel összefüggő adatbázis változások.

A májusi gyógyszertörzs frissítés kapcsán szükségessé vált – a felhasználó számára nem látható – adatbázis struktúra változtatás alkalmazása.

Nucleus GP 1.6.5.6 frissítés #

Synlab CoVid kérőlap. Telemedicínális ellátások jelölhetősége.

A Synlabos CoVid kérőlap is bekerült a tölthető nyomatatványok közé.

A naplóadatoknál jelölhetjük, hogy az adott ellátás telemedicínális keretek között zajlott. Az ellátások jelölése jelen pillanatban semmilyen egyéb adminisztrális, vagy az eJelentéssel kapcsolatos különbséget nem jelent, csupán egy saját információként jelenik meg.

Nucleus GP 1.6.5.7 frissítés #

Kisebb hibajavítások.

Az előre definiált lekérdezések nyomtatásakor váratlan hiba léphetett fel. Ez a frissítés javítja ezt a problémát.

A törzskartonok érvényességi ideje nem jelent meg a vizsgálati lapokon. A frissítés után az érvényességi idők újra láthatóak.

A jogosítvány makró futtatása után előfordulhatott, hogy a panaszok vagy a vizsgálatok panel tartalma nem került elmentésre. A hiba oka megszüntetésre került a frissítéssel.

Nucleus GP 1.6.5.8 frissítés #

On-line Számla információk és beállítások.

A közelgő számlázási követelmények változásával (Online Számla) kapcsolatos információkat a következő linken találja meg:

Nucleus GP 1.6.5.12 frissítés #

Számlázási funkciók élesítése.

Az új vertzióval az egyszerű számlázási funkció bekapcsolásra került. Mivel az adószámmal rendelkező, nem magánszemély ügyfelek számára kiállított számlákat a NAV Online-Számla rendszerébe is jelenteni kell, ajánlott a online-számla technikai felhasználó beállítása is. (A 1.2.7.11 frissítéshez tartozó leírás alapján).

A számla kiállítása a vizsgálati karton naplóadatok oldalán a jobb felső részen található „Számla” gomb használatával indítható.

A megjelenő „Új számla” ablakban megjelennek a beteg adatai, valamint a számlázandó tétel. Az egység ár és mennyiség módosítása után az „Ok” gombbal lehet kiállítani a számlát, ami azonnal nyomtatásra kerül két példányban. Szükség esetén (a számla kiállítása előtt) kiválaszthatunk új vevőt is, amennyiben a számla a betegtől eltérő ügyfél részére kerül kiállításra. A számla tételsorai is módosíthatók a „+ tétel” gomb használatával. A számlatételek a szövegsablonok ablakban szerkeszthetők.

A „Keresések/Jelentések” menüben elérhető a programmal kiállított számlák listája. A hibásan kiállított számlákat itt lehet sztornózni is. A számlalista nyomtatás funkció a következő frissítéssel válik elérhetővé.

A „Tranzakció státusz” gomb az online adatszolgáltatással beküldött tételek ellenőrzésére szolgál.

Nucleus GP 1.6.5.14 frissítés #

Azonnali email küldés lehetőségének bekapcsolása a dokumentum ablakokban.

A dokumentumszerkesztő ablakban a nyomtatási lehetőségek között engedélyezésre került a ‘Küldés eMailben” funkció.

A megnyíló ablakban lehetőségünk van szabadon rögzített, vagy a sablonok közül kiválasztott címre elküldeni a dokumentumot pdf fájl formátumban. (A beállítások menüpont Adatbázis/Szöveg sablonok funkciójában az „eMail címek” sablonban rögzíthetőek azok a címek, amiket rendszeresen szeretnénk használni.) A beteg részére történő elektronikus levél küldéshez továbbra is a dokumentumlistákban elérhető továbbítási módot célszerű használni.

Az igazolás dokumentum sablonok közé felkerült egy minta sablon „CoVid nyilatkozat” címmel. A sablon szabadon módosítható, valamint mintául szolgálhat további sablonok elkészítéséhez is. A sablon használatához az új iratoknál az „Orvosi igazolás (új)” dokumentumot kell kiválasztani, majd a megnyíló ablakban a dokumentum sablonok menüpontban a használni kívánt sablont kell aktiválni.

A frissítés tartalmaz bizonyos CoVid specifikus ellátásokhoz tartozó funkcióbővítéseket is, amik akkor aktiválódnak, amikor az EESZT-ben élesítésre kerül az új feladatok támogatása.

Nucleus GP 1.6.6.1 frissítés #

Kisebb hibajavítások, CoVid specifikus ellátások…

Az igazolás dokumentum sablonok között megtalálható „CoVid nyilatkozat” használatakor, a kész irat elmentésekor hiba léphetett fel. Ez a frissítés ezt a hibát kijavítja.

A frissítés tartalmazza a CoVid specifikus ellátásokhoz tartozó funkcióbővítéseket is, amik akkor aktiválódnak, amikor az EESZT-ben élesítésre kerül az új feladatok támogatása.

Nucleus GP 1.6.6.3 frissítés #

CoVid’19 követési funkciók élesítése. Egészségügyi veszélyhelyzetre vonatkozó rendelkezések.

A CoVid követés bekapcsolásával a következő funkciók váltak elérhetővé:

 • CoVid események automatikus keresése az EESZT eKatalógusban,
 • Házikarantén, PCR mikrobiológiai és gyorsteszt eredmények lekérdezése, megjelenítése,
 • CoVid státuszlap kitöltése, beküldése.

CoVid’19 követési funkciókról az alábbi dokumentumban tájékozódhat részletesen:

Nucleus EESZT CoVid funkciók segédlet

Az egészségügyi veszélyhelyzetre tekintettel, a veszélyhelyzet időtartama alatt (2020.11.04.-től kezdődően) lejáró szakorvosi javaslatok érvényesek maradnak a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napig. A program ezt a lejárati moratóriumot figyelembe veszi a receptek kiállításakor.

Nucleus GP 1.6.6.5 frissítés #

Hibás beutalási intézmény kód javítás. EESZT Szakregiszter modul kódváltás,

Az 1.6.6.3 verzióban egy, a fejlesztés során a program teszteléséhez használt beutalási intézmény kód maradt fixen beállítva, aminek következtében a EESZT eBeutalók beküldése meghiúsult. Javítva.

Az EESZT Szakregiszter modulban kódváltás történt, ami miatt szükségessé vált az programban használt egyik kódtábla frissítése is.

Nucleus GP 1.6.6.8 frissítés #

Online Számla 3.0 interfész és új táppénzes nyomtatványok bevezetése.

Az új jogszabályi rendelkezések szerint 2021.01.04.-től minden kiállított számla beküldésre kerül a NAV Online Számla rendszerébe. Ezek a beküldések az új 3.0-ás interfész használatával történnek.

Az egészségügyi szolgáltatók továbbra is választhatják, hogy számla helyett nyugtát állítanak ki a készpénzzel, vagy bankkártyával fizető, magánszemély betegeik részére, amely tranzakciókat nem kell jelenteni a NAV felé. A kézi számlatömbbel kiállított számlákat viszont 24 órán belül jelenteni kell, így a kézi számlatömbök használata a továbbiakban nem javasolt.

Ha a programban be volt állítva az online számla technikai felhasználója, akkor további teendő nincs. A program automatikusan a 3.0-ás interfészt fogja használni, és a szükséges adatszolgáltatást automatikusan elvégzi.

Mivel a 3.0-ás interfész bevezetésére a NAV 2021.03.31-ig szankciómentes türelmi időszakot biztosít, a program lehetővé teszi, hogy az új adatszolgáltatást csak később kezdjék el használni a felhasználók. Ez a Nucleus menüsor „Beállítások” funkcójának „Szolgálató” fülén található NAV Online-Számla beállítási lehetőségek között található kapcsoló segítségével történhet meg, amit 2.0-ás állásba kell állítani és a sikeres NAV kapcsolati teszt után az adatokat el kell menteni.

2021.01.01.-től módosultak a keresőképtelenség igazolásának szabályai. Megszűnik a kétfajta nyomtatvány, valamint lehetővé vált az igazolások nyomtatással történő előállítása. A program is alapból az A5/A4-es sima papírra történő nyomtatást fogja ezentúl használni. Ha valaki a maradék régi típusú nyomtatványokat is szeretné elhasználni, akkor a „Beállítások” menüpont „Rendszergazda” fülén, az „Egyéb felhasználói beállítások” „Régi típusú táppénz nyomtatványok kitöltése” jelölőnégyzet bekapcsolásával állhat vissza azokra. Az igazolásokat bármikor kinyomtathatjuk, de a két hetet meghaladó keresőképtelenség esetén minimum két hetente kell azokat kiállítani, és a beteg részére átadni.

A Magyar Államkincstár tájékoztatót adott ki arra vonatkozólag, hogy veszélyhelyzet esetén, hogy az orvosnak is lehetősége van az orvosi dokumentumokat email formájában a kezelt páciens részére elküldeni a páciens által megadott email címre, tekintettel a speciális orvosi eljárásokra. A betegnek ezt el kell fogadnia, és neki kell továbbítania a munkáltatója felé. A rendelet értelmében a vészhelyzeti időszakban az orvos nem köteles a dokumentumot kettő heti bontásban adni, viszont havonta legalább egy alkalommal meg kell tennie. Jelen pillanatban ez a lehetőség február 8. napjáig áll fent.

Az email-ben továbbított táppénzes igazolásnak, az aláírt és lepecsételt, valamint színesben visszaszkennelt, vagy lefényképezett dokumentumnak kell lennie. Az aláírást és pecsétet nem tartalmazó dokumentumot a munkáltatók nem fogják elfogadni.

Nucleus GP 1.6.6.9 frissítés #

Új táppénzes nyomtatvány módosítás.

Az új táppénzes nyomtatványok esetében lehetővé vált, hogy az első (az állományba vételt igazoló) nyomtatványon csak a keresőképtelenség kezdő dátuma szerepelhessen.

Ugyancsak lehetővé vált, hogy a nyitott táppénzek esetében az igazolt időszak záró dátuma maximum 14 nappal a tárgynap után eshessen.

Nucleus GP 1.6.6.11 frissítés #

Elektronikus OMSZ COVID19 PCR mintavételi lap továbbítása eBeutalóban

Az EESZT-ben lehetővé vált a COVID PCR vizsgálatokhoz az OMSZ mintavételi lap elektronikus úton, az EESZT eBeutaló rendszer útján való kiállításra és továbbítása az OMSZ részére.

Ez a funkció a vizsgálati lapokon a érhető el:

A 2021.01.13.-i tájékoztatás szerint az OMSZ a mintavételi pontra való megrendelést preferálja, amihez a tájékoztatóban megadott módon történő időpontfoglalás szükséges, A mintavételi lapon már az időpontfoglalás során megkapott helyszín azonosítót és időpontot kell szerepeltetni. Egyéb helyszínre történő megrendelés esetén a kontakt/beteg telefonszámának megadása kötelező.

Info: Az EESZT portálon az orvosok azonosítója nagy O betű és az orvos pecsétszáma (Oxxxxx)

Nucleus GP 1.6.6.12 frissítés #

EESZT eBeutaló keresés és gyors státusz lekérdezés.

Az EESZT-be beküldött eBeutalók állapota (pl. felhasználása) gyorsan lekérdezhető a beutalók EESZT menüjében „eBetaló státusz ellenőrzése” funkció segítségével.

Ugyancsak a betegekhez tartozó eBeutalók (saját és a más orvosok által feladottak is) kereshetők a kommunikációs menü (fel- le nyíllal jelölt gomb) „EESZT eBeutaló keresés” pontjának segítségével.

A fenti funkciók segítségével az OMSZ mintavételi kérőlapok állapota is lekérdezhető.

A kérőlapok kitöltésekor a program figyelmeztet az esetleges hibás, hiányos kitöltésre. (A leggyakoribb probléma a tünetek szöveges leírásának elmaradása volt). Mivel az EESZT komplexebb ellenőrzést is végezhet, a hibás beküldéskor ellenőrizni kell az EESZT logokat, a hiba okának megismeréséhez.

Nucleus GP 1.6.6.14 frissítés #

A 2020. évre vonatkozó „OSAP 1021 Jelentés a háziorvosok és házi gyermekorvosok tevékenységéről” c. statisztika generálása.
OMSZ Mintavételi lap eBeutalón a születési idő küldése.


A háziorvosi tevékenységre vonatkozó statisztikák már csak elektronikus úton küldhetők be a KSH Elektra rendszerén keresztül.
Az xml generálás funkció a „Keresések, jelentések” menüpont „Statisztikák” opciójának kiválasztása után az „OSAP 1021 statisztika…” gomb lenyomásával érhető el.
Az elektronikus statisztika feladásról bővebb információt az OSAP 1021 dialógusablak on-line segítség rovatában (kis kérdőjel a jobb felső sarokban) kaphatunk.
Az Elektra rendszer a következő linken érhető el: https://elektra.ksh.hu/asp/bejelentkezes.html

Az OMSZ jelezte, hogy a programból küldött mintavételes eBeutalókról hiányzott a beteg születési ideje, amire nekik szükségük van a saját rendszereikben, így az eBeutaló adattartalma kiegészítésre került a születési idővel.

Nucleus GP 1.6.7.1 frissítés #

CoVid oltások dokumentálása. Receptírás: dózis segédletek és megjegyzés mező. Elektronikus felírási igazolás bevezetése.

A CoVid oltások programban történő dokumentálásához (B300 jelentéshez szükséges) egy új makró került bevezetésre: „SARS-COV-2 elleni oltás beadása” néven. A makró elvégzi a NEAK jelentés számára szükséges adatrögzítéseket. Az EESZT portálon történő adatrögzítést ez a funkció NEM váltja ki, azt továbbra is a portálra történő bejelentkezés után el kell végezni.

A receptek írásakor a dózis megadására további segédleteket vezettünk be (általános + tápszer). Az új és az eddig elérhető (inzulin dózis kalkulátor) segédletek a „D.S.” gomb használatával érhetők el.
A felírási igazolások nyomtatása ezentúl alapértelmezetten A4-es papírra történik. A jogszabályi háttér megváltozásával lehetővé vált a felírási igazolások elektronikus módon (emailben) történő továbbítására is. Ha a betegnek rögzítve van email cím, akkor a felírási igazolás ablakon található boríték ikonra kattintva a program létrehozza az üzenetet. Az üzenet szöveges része az OKFO ajánlása alapján került kialakításra, azt kérjük ne változtassák meg (kiegészítő megjegyzés tehető).

Nucleus GP 1.6.7.3 frissítés #

Ampulla adagolással felírt receptek eRecept beküldésének javítása.

A 1.6.7.1 frissítés tartalmazott egy olyan kötelezően előírt módosítást, hogy az eRecepteken használatos kiszerelések megnevezései egy egységesített, magyar nyelvű kódtörzset használva kerüljenek beküldésre. Sajnos a fordító szótárban egy sor elírásra került, és emiatt az ampulla adagolással felírt receptek kiszerelési egysége az eRecepteken hibásan doboz lett. Ez a frissítés javítja ezt a hibát. A kellemetlenségekért elnézést kérünk.

Nucleus GP 1.6.7.4 frissítés #

AstraZeneca és Pfizer-BioNtec COVID vakcinák felvétele a CoVID oltás makróba.

Nucleus GP 1.6.7.7 frissítés #

Sinopharm és Sputnik COVID vakcinák felvétele a CoVID oltás makróba. COVID oltás hozzájáruló nyilatkozat nyomtatása.
Új alkalmassági vélemény a gépjárművezetői engedélyhez dokumentum.

A Sinopharm és Sputnik V COVID vakcinák is bekerültek a CoVID oltás beadása makróba.

A programból lehetővé vált a „Hozzájáruló nyilatkozat COVID 19 vakcina beadásához” című dokumentum kitöltése és nyomtatása. A program a krónikus betegség listát és az állandó gyógyszer listát automatikusan beilleszti a kerdőívre is.

A gépjárművezetői alkalmassági vélemény dokumentum lecserélésre került a legújabb típusú nyomtatványra, ami támogatja a eDokumentum formában történő beküldést is.
Az új dokumentum esetében az adatok kitöltése nem közvetlenül a dokumentumban történik, hanem a nyomtatási kép alatti űrlapon.
A programba beépítésre kerültek az eDokumentumok kezeléséhez szükséges módosítások is. Az funkciók automatikusan bekapcsolódnak, amint az EESZT részéről a programból történő beküldés lehetővé válik.

Nucleus GP 1.6.7.8 frissítés #

Az elektronikus alkalmassági vélemény gépjárművezető egészségügyi alkalmasságáról dokumentum kiállítása és beküldése funkció élesítésre került.

Nucleus GP 1.6.7.10 frissítés #

Az új keresőképtelenségi igazolás nyomtatásával kapcsolatos módosítások, valamint az OMSZ mintavételi kérőlap változtatása.

Az keresőképtelenségi igazolás nyomtatása kismértékben megváltozott, összhangban a MÁK közelmúltban kiadott állásfoglalásával. A változtatás csak a „folyamatos keresőképtelenség” jelölőnégyzet használatát érinti, ami abban az esetben lesz jelölve, ha:
1. A felvétel módja: „D”, „H” vagy „L”.
2. az igazolt időszak kezdete későbbi, mint a keresőképtelenség kezdete.

Az OMSZ CoVID mintavételi kérőlapon – amennyiben mintavételi pontra történik a kérés beadása, akkor a mintavételi pont helyszínének megadásakor csak az irányítószámot kell megadni. A beviteli maszk módosításra került, így nem is fogad el többet 4 számnál.

Nucleus GP 1.6.7.12 frissítés #

A szolgáltató által elvégzett CoVid gyorstesztek EESZT-ben való rögzítésének lehetősége.
Az Online számla 3.0 interfész kötelező használata.
Átoltottsági statisztika.

Lehetővé tettük a háziorvosi szolgáltató által elvégzett CoVid gyorstetsztek rögzítését a programban. A rögzítésre szolgáló felület az „Új vizsgálat gomb” lenyíló menüjéből érhető el. Csak a saját magunk által elvégzett tesztek rögzíthetők az EESZT-ben.

A lejáró határidőre tekintettel a NAV OnlineSzámla interfész kötelezően átkapcsolásra került a 3.0-ra, azon felhasználóinknál is, akik eddig még a kézi beállítás lehetőségét kihasználva a 2.0-s interfészt használták.

A statisztikák közé bekerült egy átoltottsági statisztika, ami a praxisba tartozó betegek lakhelye szerint megadja a CoVid oltásban már részesült ellátottak arányát.

Nucleus GP 1.6.7.14 frissítés #

OMSZ CoVid mintavétel beutaló változás.

Az OMSZ CoVid mintavételi eBeutalók adattartalma kis mértékben megváltozott: ezentúl a praxis/beutaló orvos email címének megadása is kötelező lesz.
A praxis/beutaló orvos által használt email címet a beállítások menü, „Rendszergazda” fülén, a „Másolatot kap..” mezőben lehet megadni, ha meg nem volt eddig beállítva.

(A megadott email cím lesz használva a programból elküldött email üzenetek esetében, mint másodlagos, másolati email cím is. )

Nucleus GP 1.6.7.16 frissítés #

OSZIR interfész adattartalom bővítés. Új BNO kódok bevezetése. Recept azonnali mentése sablonként.

A fertőző megbetegedések szakrendszer (OSZIR) online interfészen keresztüli jelentésének adattartalma kibővítésre került a CoVid specifikus (gyorsteszt és oltottsági információk) adatokkal.

Új BNO kódok kerültek bevezetésre:
B9481 – Coronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegségek következményei
Z8616 – Coronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség a kórelőzményben

A receptek írásakor lehetővé vált, hogy az éppen szerkesztett receptet egyszerűen elmentsük a recept sablonok közé. A funkció eléréséhez a „Recept sablonok” gomb legördülő funkciójával.

Nucleus GP 1.6.7.17 frissítés #

OSZIR interfészen keresztüli CoVID eset lezárása szövödményekkel.

A fertőző megbetegedések szakrendszer (OSZIR) online interfészen keresztüli, az eset szövődményekkel történő lezárása esetén a rendszer hiányzó BNO kódra hivatkozó hibaüzenetet küldött. A hiba a közelmúltban bevezetett rendszer változtatásokból adódott. Az ANTSZ-el egyeztetve az küldendő adatstruktúra módosításra került, így a szövődményes esetlezárások is beküldhetőek interfészen keresztül.

Nucleus GP 1.6.7.18 frissítés #

Janssen COVID-19 oltás a makróban.

A „SARS-COV-2 elleni oltás beadása” makróban a Janssen oltás is kiválasztható.

Nucleus GP 1.6.7.19 frissítés #

Gépjármű alkalmassági vélemény EDokumentum további korlátozási kódok, valamint kódolás javítás.

A gépjármű alkalmassági vélemények rögzítéséhez további – speciálisabb – korlátozási kódok is bekerültek az alap kódkészletbe, nincs szükség kézi kódlista bővítésre. Azok a felhasználók, aki kézzel kiegészítették a korlátozások listáját, esetlegesen dupla bejegyzéssel találkozhatnak. Ilyen esetekben a kódlistából manuálisan kell eltávolítani a duplikált bejegyzést.
Ugyancsak a gépjármű alkalmassági vélemények esetében az eDokumentumként való beküldéskor a meghosszabbítás esetében a program „soron kívüli” vizsgálat típust küldött az „időszakos” helyett, amit néhány okmányiroda hibaként értelmezett. Ezen programverzióban a hibás kódolás kijavításra került, valamint a soron kívüli vizsgálatok jelzésére egy új jelölő négyzetet is bevezettünk.

Nucleus GP 1.6.8.1 frissítés #

Az Európai Unió által kibocsátott Digital Covid Card kiállításához szükséges Rapid Antigén Teszt eredmény EESZT-be történő beküldése. Praxisközösség: tevékenységek dokumentálása.

Az Európai Unió által kibocsátott Digital Covid Card kiállításának egyik feltétele lehet a negatív Rapid Antigén Teszt (vagy PCR eredmény). Az ehhez szükséges adatszolgáltatás a korábbi helyen, de kibővített adattartalommal érhető el.

A gyorsteszt rögzítéséhez az EESZT-be be kell jelentkezni. A megfelelő adatszolgáltatáshoz a CoVid gyorsteszt adatainak (típus, gyártó, opcionálisan LOT szám, vagy egyedi azonosító) pontos megadása kötelező.

A praxisközösségi tevékenységek elszámolásához szükséges adatrögzítési lehetőségek, kérdőívek, valamint kimutatások a következő 2-3 hétben kerülnek beépítésre a programba. Ennek első lépése a kislabor (POCT) vizsgálatok rögzítésének lehetősége, ami szintén az „Új vizsgálat” gomb legördülő menüjéből érhető el.

Nucleus GP 1.6.8.3 frissítés #

Életbe lépett a 13/1992. (VI. 26.) NM rendelet (a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról) módosítása.

A 13/1992. (VI. 26.) NM rendelet (a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról) friss módosítása végre tisztázza az ellentmondást az alkalmassági érvényességi idő és a vezetői engedélyek érvényességének az érintett születésnapjához való igazítása között.

Az új 2021.07.01.-től hatályos módosítása alapján:
5§ (7. bek.) Az egészségi alkalmassági vizsgálat határidejét az 1. és a 2. alkalmassági csoport esetében is úgy kell megállapítani, hogy annak hónapja és napja megegyezzen a vizsgált személy születésének hónapjával és napjával. E szabály alkalmazása esetén az (1) bekezdésben előírt határidő a vizsgált személy határidőt követő első születésnapjáig túlléphető. Ha a vizsgált személy február 29-én született, és az alkalmasság határideje lejártának évében ez a nap hiányzik, akkor az alkalmasság határideje február 28-án jár le.

A módosítás értelmében az 1. csoportú paciensek esetében a (1.) bek. által meghatározott érvényességi időt követő, a 2. csoportú (hivatásos) sofőrök esetében pedig az érvényességi időt megelőző születésnaphoz kell igazítani az alkalmassági vélemény érvényességi idejét.

A program ezentúl a jelen rendeletmódósítással összhangban fogja automatikusan beállítani a következő alkalmassági vizsgálat időpontját.

Nucleus GP 1.6.8.5 #

Új eGYSE receptfelírási funkciók bevezetése, eJelentés csatolmányok letöltése probléma javítása. Tartózkodási engedélyes azonosítás bekapcsolása.

Ezen frissítés már tartalmazza az új eGYSE receptfelírási funkciókat, amelyek 2021.11.01-én kerülnek élesítésre. Az eGYSE felirások új sajátosságait egy külön dokumentumban fogjuk közölni, még az életbelépés előtt.
Kivétel az eGYSE felírások lekérdezése funkció, mely azonnal használható az esetlegesen a PILOT alatt a paciensek részére felírt/kiadott eGYSE receptek keresésére, megjelenítésére.

Ha az eJelentés rendszerben egy jelentéshez túl sok (>30) csatolmány került kapcsolásra, akkor a letöltéskor a programban végzetes hibát okozott. Ezt a problémát javítja a jelenlegi frissítés.

A paciens azonosítók közé bekerült a tartózkodási engedély szám is, így az ilyen betegek részére is lehet eReceptet felírni.

Kérdésként merült fel, hogy magyar személyi okmányokkal nem rendelkező paciensek részére hogyan lehet kiadni vezetői alkalmassági dokumentumot. Az OKFŐ válaszából kiderült, hogy ezekben az esetekben csak papíros kiadására van lehetőség, elektronikus dokumentum beküldése nem lehetséges. Ezen esetek lekezelésére az alkalmassági űrlapon az „Igazoló okmány típusa” mezőben „egyéb” típust kell kiválasztani, és a számhoz szövegesen be kell írni az okmány típusát is. Az így kinyomatott dokumentum meg fog felelni a papíros ügyintézés kívánalmainak.

Nucleus GP 1.6.8.6 #

Az új eGYSE receptfelírási funkciók kisebb módosítása. Néhány, a praxisközösségeket érintő kérdőív elérhetővé tétele.

Ezen frissítés már tartalmazza az új eGYSE receptfelírási funkciókat, amelyek 2021.11.01-én kerülnek élesítésre. Az eGYSE felirások új sajátosságait egy külön dokumentumban fogjuk közölni, még az életbelépés előtt.
Kivétel az eGYSE felírások lekérdezése funkció, mely azonnal használható az esetlegesen a PILOT alatt a paciensek részére felírt/kiadott eGYSE receptek keresésére, megjelenítésére.

A praxisközösségekek emelt szintű tevékenységét és a pontok elszámolását biztosító funkciók véglegesítés alatt vannak. Ezek a jövő hét közepén kerülnek bekapcsolásra egy új frissítésben. Addig is lehetővé tettük néhány, tevékenységet támogató kérdőív nyomtatását a programból (jelenleg csak a vizsgálati lapokról indíthatók).

Az azonosítóval nem rendelkező paciensek esetén, az új receptek felírásakor a program váratlan hibával kilépett. Ebben a verzióban javítottuk ezt a hibát, és ismét lehet az azonosító nélküli paciensek részére is papír receptet kiállítani, természetesen csak teljes áron.

Nucleus GP 1.6.8.8 frissítés #

Az új eGYSE receptfelírási funkciók kisebb módosítása. Praxisközösségek emelt szintű ellátásainak nyilvántartása.

Az eGYSE indulásához kapcsolódóan, az első napon felmerült kisebb problémák megoldását célzó módosításokat eszközöltünk (a szöveges adatbeviteli mező kötöttségeinek figyelembe vétele, és a recept időbélyeg problémával kapcsolatosan), hogy az eGYSE receptek kiállítása problémamentesen mehessen. Fontos információ, hogy az terápiás lapon, az állandó gyógyszerlistában korábban rögzített segédeszköz receptek automatikusan nem írhatók fel az új eGYSE modulon keresztül. A recept másolási funkcióval új receptet kell belőlük létrehozni, és a „D.S.” gomb használata után a hiányzó adatokat meg kell adni.

A praxisközösségek emelt szintű tevékenységét az „Új vizsgálat” gomb oldalsó legördíthető menüjében található „Komplex szűrés” és „Kislabor vizsgálat” gombok használatával elérhető kartonokon lehet elvégezni. A pontok elszámolását biztosító funkció a 11.09.-re tervezett frissítésben fog elérhetővé válni, de az addig berögzített ellátások már szerepelni fognak az elszámolható listában.
Az egyes ellátások pontértéke és dokumentációs követelményei a Praxisközösségek ponttáblázatban található.

Nucleus GP 1.6.8.9 frissítés #

Praxisközösségek emelt szintű ellátásainak pontszám kimutatása. 2. csoportú jogosítvány érvényességi idejének meghatározása. Szív- érrendszeri kockázatok felmérése kérdőív.

A praxisközösségek emelt szintű tevékenységét az „Új vizsgálat” gomb oldalsó legördíthető menüjében található „Komplex szűrés”, „E-Rendelés feljegyzés” és „Kislabor vizsgálat” gombok használatával elérhető kartonokon lehet elvégezni. Az „E-Rendelés feljegyzés” funkció a távmonitoring, telemedicinális állapotfelmérés és videokonzultáció dokumentálására szolgál.
Az egyes ellátások pontértéke és dokumentációs követelményei a Praxisközösségek ponttáblázatban található. Az adott időszakban elért pontok összesítő táblázata a „Keresések, jelentések” gombon a „Praxisközösségek” menüpontban tekinthető meg.

44/2021. (X. 19.) EMMI rendelettel a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szóló 13/1992. (VI. 26.) NM rendelet módosításra kerül, miszerint:

 1. § A közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szóló 13/1992. (VI. 26.) NM rendelet 5. § (7) bekezdésében az „1. és a 2. alkalmassági csoport esetében is” szövegrész helyébe az „1. alkalmassági csoport esetében” szöveg lép.

  A rendeletmódosítás a kihirdetését követő 30. napon (azaz XI.18.-án) lép hatályba, de a frissítés után a program már az új szabályoknak megfelelően számol.

Új kérdőív: szív-és érrendszeri kockázatok felmérése. Az új kérdőív a szoftverben is kitölthető formanyomtatvány. A praxisközösségi tevékenységbe beszámítható, amennyiben a betegnek újonnan került kitöltésre.

Nucleus GP 1.6.8.11 frissítés #

Praxisközösségek emelt szintű ellátásainak pontszám kimutatása EESZT adatszolgáltatás.

A praxisközösségek emelt szintű tevékenységét az „Új vizsgálat” gomb oldalsó legördíthető menüjében található „Komplex szűrés”, „E-Rendelés feljegyzés” és „Kislabor vizsgálat” gombok használatával elérhető kartonokon lehet elvégezni. Az „E-Rendelés feljegyzés” funkció a távmonitoring, telemedicinális állapotfelmérés és videokonzultáció dokumentálására szolgál.
Az egyes ellátások pontértéke és dokumentációs követelményei a Praxisközösségek ponttáblázatban található. Az adott időszakban elért pontok összesítő táblázata a „Keresések, jelentések” gombon a „Praxisközösségek” menüpontban tekinthető meg.

A praxisközösségek emelt szintű tevékenységeit a program automatikusan beküldi az EESZT-be is, ha a praxisközösség nyilvántartásba vételekor az OKFŐ által a praxisközösség számára kiadott adott egyedi azonosító a programban rögzítésre kerül. Az azonosítót a „Beállítások” menüpont „Szolgáltató” fülén a „Praxisközösség azonosító száma” mezőben lehet megadni. Kérjük az azonosítót minél hamarabb és pontosan beállítani, ugyanis a tervek szerint (de még nem az első negyedévben) az automatikus elszámolás alapját fogja képezni.

Hibajavítás: A közgyógy jogcímen írt eGYSE (segédeszköz) receptek esetében a program nem kérdezett rá a segédeszköz nyilatkozat kiadására, és alapértelmezetten úgy küldte be a recepteket, mintha a nyilatkozatok nem kerültek volna aláírásra. Ez a frissítés javítja ezt a hibát.

Nucleus GP 1.6.8.12 frissítés #

Praxisközösségek emelt szintű ellátásainak pontszám kimutatása nyomtatás funkció.

A praxisközösségek emelt szintű tevékenység kimutatás nyomtatható és e-mailen továbbküldhető.

Nucleus GP 1.6.8.14 frissítés #

CoVid Antigén gyorsteszt kibővített lista.

CoVid Antigén gyorstesztek listájának bővítése új termékekkel, az OKFŐ utasításainak megfelelően.

Nucleus GP 1.6.8.15 frissítés #

A 2021. évre vonatkozó „OSAP 1021 Jelentés a háziorvosok és házi gyermekorvosok tevékenységéről” c. statisztika generálása.


A háziorvosi tevékenységre vonatkozó statisztikák már csak elektronikus úton küldhetők be a KSH Elektra rendszerén keresztül.
Az xml generálás funkció a „Keresések, jelentések” menüpont „Statisztikák” opciójának kiválasztása után az „OSAP 1021 statisztika…” gomb lenyomásával érhető el.
Az elektronikus statisztika feladásról bővebb információt az OSAP 1021 dialógusablak on-line segítség rovatában (kis kérdőjel a jobb felső sarokban) kaphatunk.
Az Elektra rendszer a következő linken érhető el: https://elektra.ksh.hu/asp/bejelentkezes.html

Nucleus GP 1.6.8.16 frissítés #

Dokumentum szerkesztő hibajavítása.


A tölthető formanyomtatványokhoz használt dokumentumszerkesztőben a másolás-beillesztés funkció használata során olyan probléma merülhetett fel, ami hibás adatstruktúrát eredményezett és az elmentett adatokat nem lehetett visszatölteni. A probléma abból adódott, hogy a másolás a kijelölés függvényében mezőkódokat is érinthetett, ami meződuplikáláshoz vezetett. Ez a frissítés megoldja ezt a problémát, és ezentúl nem fordulhat elő hibás adatstruktúra generálódása.

Nucleus GP 1.6.8.17 frissítés #

Kisebb módosítások.

Nucleus GP 1.6.8.19 frissítés #

Kisebb módosítások és hibajavítások.

2022. április 28-ától az EESZT nem fogadja be a COVID-19 Mintavételi lapokat eBeutalón keresztül, melyek az OMSZ részére voltak továbbítva, ezért ezt a funkciót a programban is kikapcsoltuk.
A praxisközösségek által végezhető tevékenységek közül a szív- és érrendszeri megbetegedések szűrése kérdőív nem került bele az elszámolt pontok közé a havi kimutatásban. Ezt a hibát javítottuk ebben a frissítésben.

Nucleus GP 1.6.8.22 frissítés #

Praxisközösségek emelt szintű ellátásai: október 1.-től érvényes új pontok. Influenza hetijelentés változtatás. Lejárt szakorvosi javaslatok figyelmeztetés visszakapcsolása.

2022.10.01.-től a praxisközösségek emelt szintű ellátásaiban elszámolható pontok köre bővült három új vizsgálattal.
71 – Diabeteses láb vizsgálata
72- NT-ProBNP (POCT) vizsgálat
73 – Rendelői 12 csatornás EKG vizsgálat 6-18 éves korban
Az egyes ellátások pontértéke és dokumentációs követelményei a Praxisközösségek ponttáblázatban találhatók.

A praxisközösségek elszámolása október 1.-től a program által az EESZT-be küldött adatok alapján fog történni. Ezért nagyon fontos, hogy a programban használt praxisközösség azonosító jól legyen beállítva, valamint javasolt a „Praxisközösség visszamutatás” funkció használata az EESZT portálon. Itt már július és augusztus hónapokra is látni lehet a program által beküldött, és elszámolható pontokat. Az egyes hónapok pontjai a tárgyhót követő hónap 7. napján kerülnek át az elszámolásba, így a pontokban is addig az időpontig lehet javítani, változtatni.

Az influenza hetijelentés új adattal bővült. Ezentúl a akut légúti fertőzések is kigyüjtésre kerülnek. (J00-J22 BNO-k).

A lejárt szakorvosi javaslatokra vonatkozó, nem blokkoló figyelmeztetés visszakapcsolásra került, hogy figyelmetlenségből ne lehessen lejárt javaslatú e-Receptet beküldeni az EESZT-be.

Technikai okok miatt ezt a programfrissítést nem tudtuk digitális aláírással ellátni, ezért a program telepítésekor „Ismeretlen gyártó”-ra vonatkozó figyelmeztetést fog a Windows megjeleníteni. Kérjük ennek ellenére fogadják el a telepítést. Amint a tanúsítványkibocsátónk javítja a hibát, természetesen újra csak digitálisan aláírt frissítéseket fogunk kiadni.

Nucleus GP 1.6.8.23 frissítés #

CoVid tesztek elszámolása a praxisközösségi tevékenységek között.

A 2022. október 1.-el induló időszaktól a praxisközösségi tevékenységek elszámolása a program által az EESZT-be beküldött adatok alapján fog történni. Az OKFŐ tájékoztatása alapján ezeket az adatokat csak a háziorvosi ellátásokhoz kapcsolódó eKatalógus bejegyzésekből fogják átvenni az elszámoló rendszerbe, az egyéb események adataiból nem. Ezért a praxisközösségi tevékenységek között elszámolható 2. pont „Mikrobiológiai mintavétel nyálkahártyáról” ellátások esetében nem lesz elegendő a CoVid gyorsteszt rögzítése a Nucleus rendszerben, hanem szükség lesz arra is, hogy egy kapcsolódó vizsgálati lapon a 19109 OENO kód rögzítésére kerüljön. Ezen okból kifolyólag a „Keresések/jelentések” menü „Praxisközösség” összesítő táblázatában is csak az OENO kóddal beküldött események fognak ezentúl megjelenni. Amennyiben a havi elvárt praxisközösségi pontszámok eléréséhezt szükséges lenne, kérjük a fent jelzett OENO kódokat a gyorstesztekhez kapcsolható bármely vizsgálati lapon utólagosan – de legkésőbb a hónap végéig – rögzíteni.

Nucleus GP 1.6.9.1 frissítés #

EESZT alkalmazás azonosító módosítás.

Az OKFŐ kérésére a programban használt alkalmazás azonosító megváltoztatásra került. Az új verzió egyéb funkcionális változtatást nem tartalmaz az 1.2.8.23 verzióhoz képest, de kérjük, hogy minél hamarabb telepítésre kerüljön.

Nucleus GP 1.6.9.2 frissítés #

Kisebb hibajavítások. Praxisközösségek emelt színtű tevékenységekeit érintő kisebb módosítások.

A praxisközösségek prevenciós tevékenységeinek dokumentálásakor az osteoporosis, malnutríció és 18 év alatti kardiovaszkuláris kockázat szűrése is kiválasztható, de ezekhez a tevékenységekhez beépített felmérő v. kérdőív nem tartozik. Az elvárható dokumentáltság céljából a kockázat felmérés eredményét és az esetlegesen használt kérdőívek szkennelt verzióját csatolni javasolt.
A Beck féle depresszió kérdőívből a 7-17 éves gyermekek szűrésére ajánlott verzió is bekerült a programba. A depresszió felmérés kiválasztáskor automatikusan az életkornak megfelelő kérdőív fog megnyílni.

A vágólapról a formázott szövegek tárolására is alkalmas szövegmezőkbe történő másoláskor (leginkább például pdf fájlokból történő szövegkivágás esetén) esetlegesen olyan vezérlőkarakterek is másolásra kerülhettek, amelyek az adat eltárolása után nem voltak újra megnyithatók a szövegmezőben. Az új verzió olyan módosításokat tartalmaz, ami ezeknek a hibáknak az előfordulását akadályozza meg.

Nucleus GP 1.6.9.3 frissítés #

Hibajavítás. A prevenciós tevékenységek rögzítésére szolgáló kartonon a kérdőíves felmérés adatai nem kerültek elmentésre, egy, a leírófájlba bekerült hiba miatt. Ez a frissítés javítja ezt a hibát. A decemberben rögzített kérdőíves felmérések esetében a kitöltött kérdőívek bejelölését újra el kell végezni.

Nucleus GP 1.6.9.4 frissítés #

A 2022. évre vonatkozó „OSAP 1021 Jelentés a háziorvosok és házi gyermekorvosok tevékenységéről” c. statisztika generálása.


A háziorvosi tevékenységre vonatkozó statisztikák már csak elektronikus úton küldhetők be a KSH Elektra rendszerén keresztül.
Az xml generálás funkció a „Keresések, jelentések” menüpont „Statisztikák” opciójának kiválasztása után az „OSAP 1021 statisztika…” gomb lenyomásával érhető el.
Az elektronikus statisztika feladásról bővebb információt az OSAP 1021 dialógusablak on-line segítség rovatában (kis kérdőjel a jobb felső sarokban) kaphatunk.
Az Elektra rendszer a következő linken érhető el: https://elektra.ksh.hu/asp/bejelentkezes.html

Nucleus GP 1.6.9.7 frissítés #

Indikátorrendszerek gondozási táblázata.


Az új háziorvosi indikátorrendszerek szerinti gondozások támogatására egy új összesítő nézet került kialakításra, ami a program által tárolt adatok alapján próbál naprakész információkat adni a háziorvos által elvégzett tevékenységekről.
Az áttekintő táblázat az „Új vizsgálat” gomb legördülő menüjében a „Gondozások (indikátorrendszer) pontban érhető el.
Az első megnyitás alkalmával jelentős mennyiségű adatot dolgoz fel a program, így az első alkalommal több percet is igénybe vehet amíg a táblázat adatai megjelennek.

A „Keresések, jelentések” menüben található „Háziorvosi indikátorok” táblázat továbbra is a NEAK jelentésekhez csatolt indikátor jelentés (részletes) adatait fogja megjeleníteni.

Az indikátorok jelzései a programban tárolt adatok alapján kerülnek beállításra. Mivel a szakrendelők/laborok adatainak feldolgozása nem lehetséges megbízható módon, ezért az indikátorrendszerben meghatározó információkat az EESZT-ből letöltött vagy egyéb módon csatolt leletek kiegészítő információinál kell megadni.


A gyermek kartonokon a gondviselők adatainál meg lehet adni egy email címet amit az elektronikus továbbításnál automatikusan használhat a program.
Az elektronikus adattovábbításokhoz (eMail) kapcsolódóan új felhasználói opció került bevezetésre: „Jelszóvédett PDF-ek generálása eMailes dokumentum küldéskor”. Az opció kiválasztásával az iskolai igazolások generált PDF fájljai jelszavas védelmet kapnak.

Nucleus GP 1.6.9.9 frissítés #

Indikátorrendszerek gondozási táblázat teljesítmény javítás.


A frissítés olyan módosításokat tartalmaz, hogy az indikátorrendszer áttekintő táblázata gyorsabban töltődjön be kisebb teljesítményű gépeken is.

Nucleus GP 1.6.9.11 frissítés #

Új rendszer szerinti NEAK indikátor adatok letöltése. Kisebb megjelenésbeli változtatások.


Az új rendszer szerinti NEAK indikátor adatok letölthetőek és megjeleníthetőek a „Keresések, jelentések” menüpont alatt. A letöltés a korábban is megszokott módon az eJelentés rendszeren keresztül történik, a változás jelentésekhez csatolt „_indikátor_txt_” csatolmány letöltésével.
A NEAK jelentés továbbra is 3 hónap csúszásban van, ezért a vizsgálati lapokon a jelzések továbbra is a program által gyűjtött és kiértékelt adatok alapján történik, amit ugyanúgy a „Új vizsgálat” gomb almenüjében érhetünk el.

A kartonokon a gombok vizuális megjelenése változott.
Az eProfil adatok ezentúl nem külön fülön jeleníthetők meg, hanem a vizsgálati kartonok jobb felső részén található „Kórelőzmények mutatása” gombbal előhívható panelon. Itt a törzskartonon rögzített valamint a dokumentum és diagnózis kiegészítő adatoknál megadott anamnézisek is (ha a „Megjelenítés a szöveges anamnézisben is” opció be van kapcsolva) egyben megjelennek.
A vizsgálati lapok fejlécére állva az egérkurzorral a beteg elérhetőségei megjelennek egy infodobozban.

Nucleus GP 1.7.0.0 frissítés #

Futtatókörnyezet verzióváltás, és kisebb változtatások.


Ettől a programmódosítástól kezdve, – új funkciók közelgő bevezetéséhez kapcsolódóan – a minimumkövetelmények közt, a futtatókörnyezet esetében a Microsoft .NET 4.7.2 verzió (vagy újabb) használata lesz előírva. Windows 10/11-et használó felhasználóink számára – mivel ez a komponens az operációs rendszer alaptelepítésének része – ez nem okozhat problémát. A Windows 7 esetében bekapcsolt frissítések esetében a számítógép valószínűleg már rendelkezik a kívánt frissítéssel, egyéb, problémás esetben a .NET 4.7.2 offline telepítő csomag letöltése és telepítése szükséges lehet. Igény esetén a futtatókörnyezet telepítésében kollégáink távsegítséget nyújtanak.

Nucleus GP 1.7.0.2 frissítés #

Kisebb hibajavítások. A DÖR felülbírálás esetén az indoklás megadásának kötelezővé tétele.

Az ambuláns lapok nyomtatásakor a program váratlan hibával leállhatott. A hiba okát ezzel a frissítéssel javítjuk.

A betegek egészségügyi adatainak lekérésekor, amennyiben szükséges a DÖR rendelkezések felülbírálása, ezentúl kötelező lesz megadni az indoklást is.
Miután a jogszabályi változtatások lehetővé tették, hogy a lőfegyver viseléshez szükséges orvosi alkalmassági vélemény kiállításához a vizsgálatot végző orvos az érintett adatait a DÖR figyelembe vétele nélkül megismerhesse, az indokok között az egészségügyi vészhelyzetek mellett ez is kiválasztható lett.

Néhány, még Windows 7 operációs rendszert használó gép esetében a központi hibanaplókból kiderült, hogy az új futtatókörnyezet hiánya miatt nem várt hibák léphetnek fel. Ezekben a problémás esetekben a .NET 4.7.2 offline telepítő csomag letöltése és telepítése szükséges. Igény esetén a futtatókörnyezet telepítésében kollégáink távsegítséget nyújtanak.

Nucleus GP 1.7.0.3 frissítés #

Praxisközösségek emelt szintű ellátásai: júliustól érvényes új pontok.

2023.07.01.-től a praxisközösségek emelt szintű ellátásaiban elszámolható pontok köre bővült öt új vizsgálattal, valamint a 73. pont kivezetésre került.
74 – Hólyagkatéter behelyezése, cseréje
75 – Varrat és/vagy kapocsszedés
76 – Cerumen eltávolítása korábbi fülészeti betegség hiányában
77 – Mikrobiológiai mintavétel bakteriális eredetű fertőzések gyanúja esetén
78 – COPD szűrése kérdőívvel
Az egyes ellátások pontértéke és dokumentációs követelményei a Praxisközösségek ponttáblázatban találhatók.

Nucleus GP 1.7.0.4 frissítés #

Kisebb hibajavítások.

A szövegbeviteli mezők és formanyomtatványok esetében a kivág/bemásol (copy/paste) műveletekkel, ritka esetben olyan vezérlőkarakterek is bekerülhettek a szövegbe, amelyek megakadályozták az elmentett adatok visszatöltését. Ez a javítás kiküszöböli ezt a problémát.

A korábbi verziókban a tápszerek esetében a napi mennyiség ml-ben számolva maximum 999 ml lehetett. Ettől a verziótól kezdve ezt a korlátozást megszűntettük, és nagyobb dózisok is használhatók.

Nucleus GP 1.7.1.0 frissítés #

Gyermekorvosi indikátorrendszer júliusi változásainak javítása. Lyssa nyomtatványok.

A gyermekorvosi praxisok indikátorainak júliusi változtatásaihoz kapcsolódóan az önellenőrzésre használható „Gondozások (indikátorrendszer)” menüpontban, a jelzőszínek, az anyatejes táplálás és anémia szűrések esetében még nem az új szabályok szerint jelölték a pacienseket. (Ami változott: 6 hónapos kor helyett 4 hónap az anyatejes táplálás célcsoportja, valamint az anémia szűrés esetében éves ismétlés helyett 2 éves kell). Ez a frissítés javítja ezt a problémát.

A program által kitölthető és nyomtatható iratok közé bekerült a Lyssa értesítő és jegyzőkönyv is.

Nucleus GP 1.7.1.2 frissítés #

Új 5 éves státusz nyomtatvány. Változásjelentések feldolgozási eredményeinek automatikus kezelése.

A „Adatlap a fejlődési szint megítéléséhez az iskolai felkészítés elősegítésére” c. nyomtatványból új verzió került kialakításra. Az új verzió támogatja a más nyomtatványoknál már megszokott dinamikus méretezést, PDF generálást és e-mailes továbbítást. Az új dokumentum esetében a jobb egérgomb használatával egy már kitöltött dokumentum tartalma sablonként elmenthető, amit a további dokumentumok gyorsított kitöltésére használhatunk.

A NEAK által visszaküldött változásjelentések feldolgozási eredményeit a program be tudja tölteni és automatikusan értelmezve a szükséges módosításokat (kijelentések) automatikusan végre tudja hajtani. Ehhez annyi szükséges, hogy a változásjelentésekhez csatolt fájlok közül a vxxxxxxxxx_yyyymmdd.csv nevű fájlt kell kiválasztani és letölteni. A program a tartalmat a végrehajtott változtatásokkal együtt táblázatos formában megjeleníti, ami igény esetén ki is nyomtatható.

Nucleus GP 1.7.1.4 frissítés #

Kisebb hibajavítások. NEAK Teljes TAJ lista alapján történő összehasonlító lista megjelenítése.

A NEAK által visszaküldött változásjelentésekhez csatolva ezentúl a praxisok megkapják a központi adatbázis szerint a praxishoz tartozó paciensek listáját. Ezt a listát a program be tudja tölteni és a praxis pillanatnyi létszámával összehasonlítani. Ehhez annyi szükséges, hogy a változásjelentésekhez csatolt fájlok közül a TTxxxxxxxxx_yyyymm.csv nevű fájlt kell kiválasztani és letölteni. A program a tartalmat táblázatos formában megjeleníti, ami igény esetén ki is nyomtatható. Figyelem: a NEAK lista a címben megadott hónap első napja szerinti állapotot tartalmazza. Az azt követő változásokat figyelembe kell venni az eredmény értékelésekor.

Nucleus GP 1.7.1.5 frissítés #

A 2023. évre vonatkozó „OSAP 1021 Jelentés a háziorvosok és házi gyermekorvosok tevékenységéről” c. statisztika generálása.


A háziorvosi tevékenységre vonatkozó statisztikák már csak elektronikus úton küldhetők be a KSH Elektra rendszerén keresztül.
Az xml generálás funkció a „Keresések, jelentések” menüpont „Statisztikák” opciójának kiválasztása után az „OSAP 1021 statisztika…” gomb lenyomásával érhető el.
Az elektronikus statisztika feladásról bővebb információt az OSAP 1021 dialógusablak on-line segítség rovatában (kis kérdőjel a jobb felső sarokban) kaphatunk.
Az Elektra rendszer a következő linken érhető el: https://elektra.ksh.hu/asp/bejelentkezes.html

Nucleus GP 1.7.1.7 frissítés #

Új tartalmú „Orvosi vélemény a lőfegyver tartására…” típusú dokumentum. A varicella elleni védőoltás beadási időpontjainak megváltozásához kapcsolódó módosítások.


A „Orvosi vélemény a lőfegyver tartására…” típusú dokumentum a januártól érvényes új tartalommal beállításra került. A legfontosabb módosítása a lőfegyverekről és lőszerekről szóló 2004. évi XXIV. törvény 4/I-M. §-i alapján a kiskorúak számára történő igazolás szabályaihoz kapcsolódó törvényes képviseleti adatok megadásának lehetősége. Emellett ezentúl a nyomtatvány is tartalmazza az alkalmassági csoport megjelölését is.

A Magyar Közlöny 2023. évi 193. számában kihirdetésre került a belügyminiszter 102/2023. (XII. 29.) BM rendelete a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet módosításáról, amely érintette az életkorhoz kötötten kötelező védőoltások közül a bárányhimlő elleni védőoltás esedékességét. A változás lényege, hogy a 2022. december 31. után születettek bárányhimlő elleni védőoltás első részoltása 12 hónapos korban esedékes (a pneumococcus elleni védőoltással egyidőben), a második részoltása pedig 15 hónapos korban (az MMR oltással egyidőben). A programban ezen módosítások beállításra kerültek, mind a időszakos vizsgálatok táblázatban, mind az oltási igénylő nyomtatványokon.

Nucleus GP 1.7.2.1 frissítés #

Háziorvosi jelentések rekordkép változás.


Az eJelentés rendszeren keresztül feladandó háziorvosi jelentések (Ambuláns, B300 és Változásjelentés) rekordképe 2024.04.01.-i hatállyal (az áprilisi jelentések május 1.-től küldhetők be) megváltozik. Ez a frissítés kötelezően telepítendő, hogy a jelentések sikeresen teljesíthetők legyenek.

Help Guide Powered by Documentor
Suggest Edit