Nucleus MD on-line dokumentáció

Verziókövetés #

Nucleus MD 1.2.6.7 frissítés #

Tisztelt felhasználóink,

2018.03.29-én sajnos figyelmetlenségből egy tesztelés alatt álló verzió került az összes felhasználó számára élesítésre. Ebben a verzióban néhány speciális felhasználási körülmény – pl. speciális  vizsgálati kartonok- még nem volt megfelelően kezelve, valamint egy-két új funkció nem volt bekapcsolva. A 1.2.6.7 verzió a korai frissítés hiányosságait pótolja, illetve a felmerült hibákat javítja.

Az új verzió legfontosabb újdonsága – néhány megjelenésbeli változáson túl – az EESZT eReceptek kezelésének bekapcsolása. Bár a magánszolgáltatók még nem kötelezettek az eReceptek használatára, de önkéntesen már csatlakozhatnak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez és kihasználhatják annak előnyeit. Ehhez kapcsolódóan a receptírással kapcsolatos funkciók kis mértékben megváltoztatásra, kibővítésre kerültek.

A programban történt változtatások röviden:

 • A terápiás lapon a korábban szedett gyógyszerek listája a állandó gyógyszerek táblázat jobb felső részén található menüből érhető el.
 • A korábban „Receptek jelölése nyomtatottként” funkció most a „Kézi felírás” gombról érhető el.
 • A dokumentumok csatolására szolgáló „Ide dobd…” mező megszűnt, helyette a dokumentumlista teljes területe használható a csatolni kívánt fájlok „bedobására”.
 • Az EESZT eRecept azonosító vonalkódot is tartalmazó új receptformátum bevezetése miatt a receptek tartalma 20 mm-el lefelé el lett tolva. Bizonyos esetekben szükség lehet a túl nagy/hosszú magisztrális receptek “átszerkesztésére”. Ezt célszerűen a sablonszerkesztőben lehet elvégezni, ahol könnyen azonosítani lehet az esetlegesen érintett recepteket.
 • A numerikus értékek változásait tartalmazó grafikonok esetében teljes újra tervezés történt. Az új megjelenítés átláthatóbban mutatja a sok adatot tartalmazó grafikonokat, valamint lehetővé teszi az egyes adatok rámutatással történő kiemelését.

Az EESZT használatáról:

Azok a felhasználók akik magánorvosi praxissal is rendelkeznek már bizonyosan hónapok óta használják az EESZT-t. Ha a magánorvosi tevékenységüket ugyanabban az egészségügyi vállalkozásban látják el mint amiben az alapellátási tevékenységet is, akkor nekik nem kell újra csatlakozniuk a Térhez, számukra a Nucleus MD EESZT funkciói azonnal elérhetővé válnak.

Az alapellátásban nem tevékenykedő felhasználóknak az EESZT funkció használatba vétele előtt csatlakozniuk kell a Térhez, amit a EESZT Információs portálon tehetnek meg, valamint szükségük lesz a Térbe történő belépéshez egy elektronikus kártyaolvasó beszerzésére, valamint az eSzemélyi igazolvány kiváltására is.

A sikeres csatlakozás, és technikai előkészületek után az EESZT funkciók élesítéséhez a következő előkészületeket, és beállításokat kell megtenni a programban:

 • Ajánlott az EESZT portálon a szervezeti adatok, jogosultságok ellenőrzése. Ez a regisztrációkor adminisztratív felhasználónak megadott személy e-személyi igazolványával történő bejelentkezése után lehetséges.

  A portálon ellenőrizendő:

  • A felhasználók intézményi jogosultságainak beállításai. Fontos, hogy a megfelelő jogosultságok a szervezeti egység szintjén kellenek, hogy beállításra kerüljenek!
   Minden dolgozónak elegendő az EESZT felhasználói valamint a szakmája szerinti jogosultság (orvos, eü. asszisztens) megadása.
  • Az EESZT-ben a szervezeti egységek az ÁNTSZ kódok alapján kerültek beállításra. Mivel az ÁNTSZ 9 jegyű kód nem feltétlenül egyezik meg az ágazati azonosítóval, a programban történő regisztráció céljából a szervezeti egység kódját fel kell jegyezni.
  • Ha szükséges, a WAF SSL tanúsítványt újból le kell tölteni, mivel azt mindegyik számítógépen a Nucleus GP szoftveren keresztül is be kell importálni.

 • Ha még nincs mindegyik számítógépen a kártyaolvasó eszközmeghajtó program és az e-Személyi kliens feltelepítve, akkor azt is el kell végezni.
  A meghajtó program a http://support.reiner-sct.de/downloads/CCID/windows/05_cJRFIDbasisIFD.exe,
  az e-Személyi kliens pegig a http://www.kekkh.gov.hu/Eszemelyi/app/eSzemelyi_Kliens_1_3_13.msi linkről tölthető le. A programok hibátlan telepítéséhez a kártyaolvasónak a telepítés alatt is a géphez kell kapcsolódnia.
 • A Nucleus MD programban az EESZT funkcionalitás aktiválásához a „Beállítások” menü, „Szolgáltató” fülén a OTH azonosító mezőt ki kell tölteni. A program az újraindítás után már az EESZT kapcsolati módban indul el.
 • Az EESZT mód aktiválása után a gomb is aktívvá válik. A további beállítások megadásához ezt a funkciót kell használni.
 • A titkosított kommunikációt biztosító WAF SSL tanúsítványt be kell importálni a számítógépen. Az importáláshoz, a lemez ikonra történő kattintás után válasszuk ki arról a meghajtóról és könyvtárból ahová azt korábban elmentettük. A tanúsítvány kiválasztása után a program be fogja kérni az SMS-ben megkapott jelszót.Amennyiben a helyes jelszó került megadásra, a tanúsítvány a helyi tárolóba elmentésre kerül és lehetségessé válik az EESZT-be történő bejelentkezés valamint az EESZT funkciók használata.
  Az SSL tanúsítványt egyszer minden gépen be kell importálni!

Nucleus MD 1.2.6.9 frissítés #

Kisebb hibajavítások, és módosítások:

 • Az automatikus recept BNO kitöltés visszaállítása.
 • Az orvos titulusa megadható a „Beállítások” között, ami a dokumentumok sablonjaiban is felhasználható.

Nucleus MD 1.2.6.10 frissítés #

A mammográfiás és komplex szűrés dokumentumok nyomtatási képeinek módosítása.

Nucleus MD 1.2.7.4 frissítés #

GYSE eReceptként történő felírása

kialakult járványügyi veszélyhelyzetben bizonyos gyógyászati segédeszközök (GYSE-k), eRecepteken keresztül történő rendelésének és kiadásának lehetősége megteremtésre került az EESZT rendszerben, ezáltal biztosítva lesz a kiemelten veszélyeztetett, több krónikus betegséggel küzdő betegek számára, hogy minél kevesebb személyes találkozással juthassanak hozzá a számukra szükséges, receptre felírható GYSE termékekhez.

A gyógyászati segédeszközök felírása során minden esetben tájékoztatni kell a betegeket a vénykiáltási lehetőségekről, az alábbiak szerint:

 • papír alapú GYSE vény GYSE forgalmazónál és gyógyszertárban is kiváltható.
 • az eReceptre felírt GYSE kizárólag gyógyszertárban váltható ki.

A gyógyászati segédeszközök felírásának további szabályai:

 • az elektronikus úton írható GYSE-t TTT kóddal kell rendelni az EESZT-ben (ISO kód alapon történő beküldés nem lehetséges).
 • a vényíráshoz szükséges további GYSE-specifikus információkat az UTASITÁS mezőben (maximum 255 karakter) lehet szövegesen feltüntetni.

Az utasítás mező a GYSE termékek esetében a „GYSE utasítás” gomb használatával tölthető ki. Itt lehetőség van az ellátottság jelzésére is. Amennyiben arra nincs szükség, vagy nem értelmezhető, az ellátottság értékének 0-t kell megadni.

Az eReceptre is írható termékeket a program a gyógyszer/termék kereső lista új „eRcpt” oszlopában látható „I” betűvel jelzi.

A GYSE eRecepten történő felírásának lehetősége a májusi gyógyszertörzs kiadása után (05.01.) fog életbe lépni.

Nucleus MD 1.2.7.9 frissítés #

EESZT automatikus beküldések bekapcsolása

2020. június 1. után kötelezővé vált adatszolgáltatási feladatok leegyszerűsítése érdekében, és a jogszabályi megfelelőséget is figyelembe véve az EESZT katalógus és ambuláns lap dokumentumok automatikusan beküldésere kerülnek az EESZT kommunikációra bekonfigurált rendszereken. Ezentúl így nem kell külön jelölni, hogy egy ellátási eseményt be szeretnénk küldetni az Egészségügyi Térbe, a beküldés az esetek elmentésekor, vagy a lelet nyomtatásakor automatikusan történik.

Nucleus MD 1.2.7.11 frissítés #

Nucleus nőgyógyászati modul (Femina) frissítése. On-line Számla információk és beállítások.

Ez a programverzió tartalmazza a Nucleus nőgyógyászati modul (Femina) testreszabásait a bővített modullal rendelkező felhasználók számára. A bővítményhez kapcsolódó speciális beállítások életbe léptetéséhez kérjük használja a „Beállítások” menüpont „Rendszergazda” fülén található „Femina beállítás” gombot. A gomb csak a bővítménnyel rendelkező felhasználók számára jelenik meg.

A közelgő számlázási követelmények változásával (Online Számla) kapcsolatos információkat a következő linken találja meg:

Nucleus MD 1.2.7.17 frissítés #

Számlázási funkciók élesítése.

Az új vertzióval az egyszerű számlázási funkció bekapcsolásra került. Mivel az adószámmal rendelkező, nem magánszemély ügyfelek számára kiállított számlákat a NAV Online-Számla rendszerébe is jelenteni kell, ajánlott a online-számla technikai felhasználó beállítása is. (A 1.2.7.11 frissítéshez tartozó leírás alapján).

A számla kiállítása a vizsgálati karton naplóadatok oldalán a jobb felső részen található „Számla” gomb használatával indítható.

A megjelenő „Új számla” ablakban megjelennek a beteg adatai, valamint a számlázandó tétel. Az egység ár és mennyiség módosítása után az „Ok” gombbal lehet kiállítani a számlát, ami azonnal nyomtatásra kerül két példányban. Szükség esetén (a számla kiállítása előtt) kiválaszthatunk új vevőt is, amennyiben a számla a betegtől eltérő ügyfél részére kerül kiállításra. A számla tételsorai is módosíthatók a „+ tétel” gomb használatával. A számlatételek a szövegsablonok ablakban szerkeszthetők.

A „Keresések/Jelentések” menüben elérhető a programmal kiállított számlák listája. A hibásan kiállított számlákat itt lehet sztornózni is. A számlalista nyomtatás funkció a következő frissítéssel válik elérhetővé.

A „Tranzakció státusz” gomb az online adatszolgáltatással beküldött tételek ellenőrzésére szolgál.

Nucleus MD 1.2.7.18 frissítés #

Ez a programverzió tartalmazza a Nucleus nőgyógyászati modul (Femina) testreszabásait a bővített modullal rendelkező felhasználók számára. A bővítményhez kapcsolódó speciális beállítások életbe léptetéséhez kérjük használja a „Beállítások” menüpont „Rendszergazda” fülén található „Femina beállítás” gombot. A gomb csak a bővítménnyel rendelkező felhasználók számára jelenik meg

A Nucleus nőgyógyászati modul (Femina) bővítése a következő funkciókkal:

– BETHESDA 2014 nyomatvány
– „Szalay lista”
– Confidence/STD vizsgálatok eredményének rögzítése
– További sablonok és alapértékek beállítása.

Nucleus MD 1.2.7.19 frissítés #

Új módszer bevezetése a gyógyszertörzs frissítések továbbítására. Femina: Frissített Szalay lista.

A korábbi .net keretrendszertől (4.0 alatti verziók) való függőségek megszüntetése miatt a gyógyszertörzs frissítések új megoldással kerülnek továbbításra. A további gyógyszertörzs frissítések fogadása csak ezen frissítés telepítése után lesz lehetséges.

Csak Femina felhasználók részére: módosított formátumú Szalay lista nyomtatása.

Nucleus MD 1.2.8.1 frissítés #

Femina: Karton megjelenés módosítás, szűkített lista, UID és Cytológia lejárat jelzés.
Számlázási módosítások. CoVid PCR és gyorsteszt eredmények keresése.

Csak Femina felhasználók részére: Szűkített adattartalmú cytológiai vizsgálatkérő lista nyomtatása. A program figyeli a lejáró (5 év) UID eszközöket, valamint figyelmeztet, ha az utolsó cytológiai vizsgálat 1 éven túl történt.
A nőgyógyász karton kinézete kismértékben változott: a vizsgálati mezők megnagyobbításra kerültek. E miatt a gondozások (terhesgondozás, STD vizsgálati lista, cytológia lista) átkerültek egy új fülre („Gondozások”).

A számlázási adatok között a székhely cím is beállítható, ha eltér a beállított rendelő címétől. A KATA-s vállalkozók esetében a „Kisadózó” szöveg nyomtatása a cím mezőben.

Nucleus MD 1.2.8.3 frissítés #

Online Számla 3.0 interfész.

Az új jogszabályi rendelkezések szerint 2021.01.04.-től minden kiállított számla beküldésre kerül a NAV Online Számla rendszerébe. Ezek a beküldések az új 3.0-ás interfész használatával történnek.

Az egészségügyi szolgáltatók továbbra is választhatják, hogy számla helyett nyugtát állítanak ki a készpénzzel, vagy bankkártyával fizető, magánszemély betegeik részére, amely tranzakciókat nem kell jelenteni a NAV felé. A kézi számlatömbbel kiállított számlákat viszont 24 órán belül jelenteni kell, így a kézi számlatömbök használata a továbbiakban nem javasolt.

Ha a programban be volt állítva az online számla technikai felhasználója, akkor további teendő nincs. A program automatikusan a 3.0-ás interfészt fogja használni, és a szükséges adatszolgáltatást automatikusan elvégzi.

Mivel a 3.0-ás interfész bevezetésére a NAV 2021.03.31-ig szankciómentes türelmi időszakot biztosít, a program lehetővé teszi, hogy az új adatszolgáltatást csak később kezdjék el használni a felhasználók. Ez a Nucleus menüsor „Beállítások” funkcójának „Szolgálató” fülén található NAV Online-Számla beállítási lehetőségek között található kapcsoló segítségével történhet meg, amit 2.0-ás állásba kell állítani és a sikeres NAV kapcsolati teszt után az adatokat el kell menteni.

Nucleus MD 1.2.8.5 frissítés #

Receptírás: dózis segédletek és megjegyzés mező. Elektronikus felírási igazolás bevezetése.
Foglalkozás egészségügy: EESZT katalógus bejegyzések automatikus küldése.

A receptek írásakor a dózis megadására további segédleteket vezettünk be (általános + tápszer). Az új és az eddig elérhető (inzulin dózis kalkulátor) segédletek a „D.S.” gomb használatával érhetők el.
A felírási igazolások nyomtatása ezentúl alapértelmezetten A4-es papírra történik. A jogszabályi háttér megváltozásával lehetővé vált a felírási igazolások elektronikus módon (emailben) történő továbbítására is. Ha a betegnek rögzítve van email cím, akkor a felírási igazolás ablakon található boríték ikonra kattintva a program létrehozza az üzenetet. Az üzenet szöveges része az OKFO ajánlása alapján került kialakításra, azt kérjük ne változtassák meg (kiegészítő megjegyzés tehető).

Foglalkozás egészségügyi szakmodul: Az új verziótól kezdve az EESZT katalógus bejegyzések küldése automatikusan megtörténik, amennyiben az EESZT konfigurálása megtörtént. További információ az EESZT beállításáról:
Nucleus GP 1.5.11.10 frissítés – Nucleus Orvosi Adatkezelő Rendszerek

Nucleus MD 1.2.8.9 frissítés #

Terhesgondozási napló bekapcsolása a Femina modulban. Az Online számla 3.0 interfész kötelező használata. Foglalkozás-egészségügyi verzióban a vezetői engedély alkalmasságik (eDokumentum) beküldési probléma megoldása.

A Femina verziót használó orvosok számára elérhető a terhesgondozási napló, ahol az éppen futó terhesgondozások áttekintő listája található meg. A program azonnal, automatikusan nem rakja be az eddig elkezdett gondozásokat, azok csak a legközelebbi terhesgondozási vizsgálat alkalmával fognak bekerülni!

A lejáró határidőre tekintettel a NAV OnlineSzámla interfész kötelezően átkapcsolásra került a 3.0-ra, azon felhasználóinknál is, akik eddig még a kézi beállítás lehetőségét kihasználva a 2.0-s interfészt használták.

Foglalkozás-egészségügyi verziót használó rendszerekben a vezetői engedély alkalmassági vélemény eDokumentum beküldési probléma megoldásra került, így most már minden esetben elmenthető és beküldhető a kiállított eDokumentum.

Nucleus MD 1.2.8.10 frissítés #

Egy praxissal rendelkező szolgáltatók esetében esetlegesen fellépő eKatalógus beküldés probléma (belépés megtagadva) megoldása.
Recept sablonok közvetlenül a recept írásakor is létrehozhatóak.

A receptek írásakor lehetővé vált, hogy az éppen szerkesztett receptet egyszerűen elmentsük a recept sablonok közé. A funkció eléréséhez a „Recept sablonok” gomb legördülő funkciójával.

Nucleus MD 1.2.8.11 frissítés #

Foglalkozás egészségügyi modul: gépjárművezetői alkalmassági vélemény korlátozások lista megjelenítés javítása. Gépjármű alkalmasságik keresése az előre definiált keresések között.

A gépjárművezetői alkalmassági vélemények írásakor a program nem minden esetben kínálta fel az alkalmassági korlátozások pontjait. Ez a frissítés javítja ezt a hibát.

Az előre definiált keresések közé bekerült egy új lekérdezés, ami a megadott időszakban kiállított alkalmassági vélemények főbb adatait listázza ki.

Nucleus MD 1.2.8.12 frissítés #

„Szakorvosi javaslat támogatással történő gyógyászati segédeszköz rendeléséhez” dokumentum nyomtatása. Kisebb módosítások a Femina bővítménnyel rendelkező felhasználók számára.

„Szakorvosi javaslat támogatással történő gyógyászati segédeszköz rendeléséhez” című dokumentum közvetlenül nyomtatható a programból. Az orvosnak rendelkeznie kell a javaslat kiadásához szükséges szakvizsgával, valamint az eü. pontokkal szabályozott indikációknak való megfelelőségek ellenőrzése az orvos feladata. A dokumentum kitöltésekor a BNO és ISO kódok kereséséhez a jobb egérgomb lenyomásával ad a program támogatást.

A Femina modulban néhány kisebb módosítás bevezetésre került:
– A terhesgondozás ellátási ok automatikusan kiválasztásra kerül, ha a paciens korábban a terhesgondozási már el lett indítva.

Nucleus MD 1.2.9.2 frissítés #

Kisebb módosítások a Femina bővítménnyel rendelkező felhasználók számára.

A Femina modulban néhány kisebb módosítás bevezetésre került:
– Onkocytológiai lista automatikus frissítése
– Onkocytológiai kérőlap: korábbi eredmények automatikus megjelenítése.

Nucleus MD 1.2.9.3 frissítés #

Számla példányszám beállítási lehetősége. Formanyomtatványokon üresen maradó mező problémájának megoldása. Borítéknyomtatás gyorsgomb.

A program beállítási lehetőségei között a nyomtatók fülön megadhatóvá vált a nyomtatandó számla példányszáma (1-3 között). Amennyiben nem akarunk papír számlát nyomtatni, a számlanyomatnak egy PDF nyomtatót kell kiválasztani, és a nyomtatási példányszámot 1-re beállítani.

A számla nyomtatás gomb legördülő almenüjében lehetővé vált a borítéknyomatási funkció meghívására, előre beállítva a paciens adataival.

A formanyomtatványok automatikus kitöltésekor a program egy mezőt esetlegesen üresen hagyhatott (csak az utolsó automatikus mezőt érinthette a probléma, pl. szakorvosi igazolás esetében a dátum mező). Ez a frissítés javítja ezt a hibát.

Nucleus MD 1.2.9.6 frissítés #

A gyógyászati segédeszközök eRecepten történő rendelése az EESZT-ben 2021. november 1.-től élesben is elindul…

A csatlakozásról és adatszolgáltatásról szóló 1997. évi XLVII. törvény [ Eüak. ] 35/B§ (1) és a 14/2007. (III. 14.) EüM GYSE-re vonatkozó jogszabály alapján minden ártámogatási szerzõdéssel rendelkezõ GYSE forgalmazónak kötelezõ az adminisztratív csatlakozás 2021. 09.01-ig, a mûszaki -ig, ezután kötelezõvé válik az elektronikus adatszolgáltatás (kivéve optika, fogtechnika).

Az EESZT eGYSE rendszer használatáról a linken található dokumentumból tájékozódhat részletesen:

Nucleus EESZT eGYSE segédlet

Nucleus MD 1.2.9.7 frissítés #

Változás a 2. csoportú jogosítvány érvényességi idejének meghatározásában.

44/2021. (X. 19.) EMMI rendelettel a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szóló 13/1992. (VI. 26.) NM rendelet módosításra kerül, miszerint:

 1. § A közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szóló 13/1992. (VI. 26.) NM rendelet 5. § (7) bekezdésében az „1. és a 2. alkalmassági csoport esetében is” szövegrész helyébe az „1. alkalmassági csoport esetében” szöveg lép.

  A rendeletmódosítás a kihirdetését követő 30. napon (azaz XI.18.-án) lép hatályba, így a frissítés után a program már az új szabályoknak megfelelően számol.

Nucleus MD 1.2.9.11 frissítés #

Várandósság megállapítása és rizikófelmérés strukturált dokumentum EESZT-be küldése. TAJ érvényességének ellenőrzése.

A „RIZIKÓFELMÉRÉSI ADATLAP ÉS TÁJÉKOZTATÓ FELELŐS SZEMÉLY VÁLASZTÁSÁRÓL” dokumentum ezentúl az EESZT-be is beküldésre kerül strukturált dokumentum formájában. A szakmai irányelvek és a hatályos rendeletek szerint a dokumentumot az alábbi időpontokban szükséges beküldeni:
– A várandósság megállapításakor vagy a 91. nap utáni első orvosi vizsgálat alkalmával (Ekkor mindenképpen KÖTELEZŐ!!!)
Amennyiben a 91. napig változik a rizikóbesorolása a várandósnak, annyiszor kell beküldeni, ahányszor változott (például: terhességi cukorbetegség). Ilyenkor nem a dokumentum új verzióját, hanem teljesen új strukturált dokumentumot kell beküldeni. Egy várandósnak több „Várandósság megállapítása és rizikófelmérés” típusú dokumentuma is lehet.
A dokumentum csak ellátási eseményhez kapcsolódóan generálható, ezért csak a vizsgálati lapok „Naplóadatok…” fülén található „Új irat” gomb használatával érhető el.

A 217/1997. (XII.1.) Kormányrendelet 2022. január 1-től hatályos szövege alapján az Ebtv. 32. § (1) bekezdésében meghatározott támogatással történő rendelésére jogosító szerződéssel rendelkező egészségügyi szolgáltató orvosa (vényírási szerződéssel rendelkező orvos) társadalombiztosítási támogatással történő rendelés esetén, az orvos kötelezően ellenőrzi a beteg jogviszonyát.
A jogviszonyellenőrzési kötelezettség elvégzése érdekében a Nucleus MD rendszerben bekapcsoltuk a funkció gyors elérhetőségét.
A terápiás lapon a gyógyszerírási funkciók mellett egy „TAJ ellenőrzés” feliratú mező is megjelenik.

A funkció akkor használható, ha a felhasználó a programban beállította a TAJ ellenőrzés elvégzéséhez szükséges jelszót. A felhasználó nevet nem kell megadni, azt a program a pecsétszám alapján, az általános generálási szabályok szerint automatikusan előállítja (OBVN-xxxxxUSER ahol az xxxxx az orvos pecsétszáma).
A jelszó megadása a „Kommunikáció a külső rendszerekkel” gomb lenyíló menüjében érhető el.

Az adott felhasználónévhez kapcsolódó jelszó alapból az orvos által megkötött vényírási szerződésének 10 jegyű azonosítószámával egyezik meg. (Amennyiben ez esetlegesen nem áll rendelkezésére a jelszót a megyei NEAK-tól lehet e-mailben újra elkérni.) Ezt a jelszót a használat előtt mindenképpen meg kell változtatni a Online jogosultság és TAJ ellenőrzés 12.00 (gov.hu) oldalon. A programban a már megváltoztatott jelszót kell majd beállítani.
Bizonyos esetekben a jelszó aktiválásához a program újraindítására is szükség lehet.
A TAJ ellenőrzés eredménye az ellenőrző funkció mezőjében jelenik meg (amennyiben az ellenőrzés sikeres volt).
Amennyiben érvénytelen a jogviszonya a magánorvosnál megjelenő betegnek (akár járuléktartozás, akár egyéb okból), számára társadalombiztosítási támogatással nem rendelhető gyógyszer, gyógyászati segédeszköz, gyógyászati ellátás. Ez esetben a recepten a „Teljes ár” jogcímet kell megjelölni. Az érvénytelen jogviszonyok esetében program automatikusan (egyenlőre) nem állítja át a jogcímet, ezt az orvosnak kell elvégeznie!
A TAJ ellenőrzést csak akkor kell elvégezni, ha a beteg számára támogatott gyógyszer/termék kerül felírásra!

Nucleus MD 1.2.9.13 frissítés #

Hibajavítás a Várandósság megállapítása és rizikófelmérés strukturált dokumentum EESZT-be küldése funkcióhoz. Foglalkozás egészségügyi modul statisztikák, gondozási lista lekérdezés javítása.

A Várandósság megállapítása és rizikófelmérés strukturált dokumentum beküldésekor a program minden esetben magas kockázatúnak jelölte a terhességet (a programon belüli nyomtatási képen jól szerepelt az adat, de az EESZT-ből letöltött dokumentumon már nem).
Ez a frissítés javítja ezt a hibát.

A foglalkozás egészségügyi modulban a gondozási statisztika lekérdezés néhány gépen nem várt hibát eredményezett. A frissítés után a lekérdezések a problémás gépeken is futtathatók.

Nucleus MD 1.2.9.18 frissítés #

Kisebb módosítások és hibajavítások.

Nucleus MD 1.2.9.21 frissítés #

Szakorvosi javaslatok küldése az EESZT-be.

Ebben a frissítésben bekapcsoltuk az szakorvosi javaslatok automatikus küldését az EESZT-be. E miatt a „Szakorvosi javaslat támogatással történő gyógyszerrendeléshez” című dokumentumból is új verzió került beállításra. Az új dokumentum a javaslatok rögzítését is egyszerűbbé teszi, mivel a beviteli mezőkben a jobb egérgomb lenyomásával egy EÜ pont kereső eszköz nyílik meg, ahol a BNO kód megadása után gyorsan megtalálhatók a használható eü. pontok és hatóanyagok, dózisok. Az új dokumentum egyidejűleg négy készítményre szóló javaslat kiadását teszi lehetővé. Amennyiben négynél több javaslat kiadása szükséges, több dokumentumra szétosztva tehető meg.

A „SZAKORVOSI JAVASLAT támogatással történő gyógyászati segédeszköz rendeléséhez” dokumentum a korábbiakhoz képest nem változott, viszont az EESZT-be történő beküldés ott is automatikussá válik.

Nucleus MD 1.3.1.1 frissítés #

EESZT alkalmazás azonosító módosítás.

Az OKFŐ kérésére a programban használt alkalmazás azonosító megváltoztatásra került. Az új verzió egyéb funkcionális változtatást nem tartalmaz a korábbi verzióhoz képest, de kérjük, hogy minél hamarabb telepítésre kerüljön.

Nucleus MD 1.3.1.5 frissítés #

Kisebb hibajavítások. Egyszerű számlázás, alapértelmezett tétel választhatóságának beállítása.

A szakorvosi javaslatok EESZT-be történő küldésekor bizonyos beállítások mellett xml validálási hibák léphettek fel. Ez a frissítés javíja a fenti hibát, és az EESZT beküldés ismét sikeresen végrehajtható.

A programba épített egyszerű számlázási módot használó felhasználóink ezentúl kijelölhetik azt a számla tételt, amelyet alapértelmezetten szeretnének szerepeltetni a számlákon. Amennyiben ilyen nincs kijelölve, a számlán alapból üresen nyílik meg.
Az alapértelmezett tétel a számlacikkek sablonszerkesztőjében jelölhető ki. (Beállítások -> Adatbázis fül -> Szöveg sablonok -> SzámlaCikk). Előfordulhat, hogy a szerkesztő ablak nagyítása/görgetése szükséges, hogy látszódjon az új adat oszlop. Jelenleg egyszerre csak egy alapértelmezett cikk kijelölése van megengedve.

Nucleus MD 1.3.1.6 frissítés #

Foglalkozás egészségügy: 2022 évi statisztikák lekérhetők.

Nucleus MD 1.3.2.2 frissítés #

Nucleus nőgyógyászati modul (Femina) új funkciók. TAJ ellenőrzés elmaradása esetén megjelenő figyelmeztetés.

A Nucleus nőgyógyászati modul (Femina) bővítése a következő funkciókkal:
– eMailen keresztüli felhívás küldése cytológiai vizsgálatra.
– Kérőlapok kötegelt nyomtatása a cytológiai naplóból.

A 217/1997. (XII.1.) Korm. rendelet alapján a társadalombiztosítási támogatással történő gyógyszer vagy segédeszköz rendelés esetén, a felíró orvosnak kötelezően ellenőriznie kell a beteg jogviszonyát. A program ezentúl figyelmeztetést jelenít meg, ha támogatással próbál az orvos gyógyszert/segédeszközt felírni, és nem történt TAJ ellenőrzés vagy a beteg nem rendelkezik érvényes jogviszonnyal.

Nucleus MD 1.3.2.5 frissítés #

AFR QR kód nyomtatása az átutalásos számlákra.

Az Azonnali Fizetési Rendszerhez (AFR) kapcsolódó, az MNB által kiadott szabvány szerinti QR kód automatikusan nyomtatásra kerül az átutalásos számlákra, amennyiben a „Beállítások” menüben a „Szolgáltató” fülön, a NAV Online-Számla adatai között rögzítésre került:
– a számlavezető bank BIC kódja (11 karakteres, az információ a bank weboldalán biztosan megtalálható)
– és a IBAN formátumú bankszámla szám (ha már rögzítve volt, akkor csak az első négy karaktert [HUxx] kell pluszban megadni).
Az adatok rögzítése után a „Technikai felhasználó” fülön a „NAV kapcsolat tesztelése” funkciót újra el kell végezni, hogy a változtatások elmenthetőek legyenek.

Nucleus MD 1.3.2.8 frissítés #

Nucleus Rendelői Modulban pdf számla nyomtatás.

Nucleus Rendelői Modulban lehetővé tettük, hogy a számla PDF fájlba kerüljön kinyomtatásra elektronikus továbbítás céljából. A funkció a számla nyomtatás gomb kiegészítő (legördülő menü) pontjainál érhető el.

Nucleus MD 1.3.2.9 frissítés #

Kisebb hibajavítások.
Foglalkozás egészségügy: 2023 évi statisztikák lekérhetők.

Nucleus MD 1.3.2.10 frissítés #

Időpontfoglaló API-k frissítése.

Help Guide Powered by Documentor
Suggest Edit