Nucleus MD on-line dokumentáció

Verziókövetés #

Nucleus MD 1.2.6.7 frissítés #

Tisztelt felhasználóink,

2018.03.29-én sajnos figyelmetlenségből egy tesztelés alatt álló verzió került az összes felhasználó számára élesítésre. Ebben a verzióban néhány speciális felhasználási körülmény – pl. speciális  vizsgálati kartonok- még nem volt megfelelően kezelve, valamint egy-két új funkció nem volt bekapcsolva. A 1.2.6.7 verzió a korai frissítés hiányosságait pótolja, illetve a felmerült hibákat javítja.

Az új verzió legfontosabb újdonsága – néhány megjelenésbeli változáson túl – az EESZT eReceptek kezelésének bekapcsolása. Bár a magánszolgáltatók még nem kötelezettek az eReceptek használatára, de önkéntesen már csatlakozhatnak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez és kihasználhatják annak előnyeit. Ehhez kapcsolódóan a receptírással kapcsolatos funkciók kis mértékben megváltoztatásra, kibővítésre kerültek.

A programban történt változtatások röviden:

 • A terápiás lapon a korábban szedett gyógyszerek listája a állandó gyógyszerek táblázat jobb felső részén található menüből érhető el.
 • A korábban “Receptek jelölése nyomtatottként” funkció most a “Kézi felírás” gombról érhető el.
 • A dokumentumok csatolására szolgáló “Ide dobd…” mező megszűnt, helyette a dokumentumlista teljes területe használható a csatolni kívánt fájlok “bedobására”.
 • Az EESZT eRecept azonosító vonalkódot is tartalmazó új receptformátum bevezetése miatt a receptek tartalma 20 mm-el lefelé el lett tolva. Bizonyos esetekben szükség lehet a túl nagy/hosszú magisztrális receptek “átszerkesztésére”. Ezt célszerűen a sablonszerkesztőben lehet elvégezni, ahol könnyen azonosítani lehet az esetlegesen érintett recepteket.
 • A numerikus értékek változásait tartalmazó grafikonok esetében teljes újra tervezés történt. Az új megjelenítés átláthatóbban mutatja a sok adatot tartalmazó grafikonokat, valamint lehetővé teszi az egyes adatok rámutatással történő kiemelését.

Az EESZT használatáról:

Azok a felhasználók akik magánorvosi praxissal is rendelkeznek már bizonyosan hónapok óta használják az EESZT-t. Ha a magánorvosi tevékenységüket ugyanabban az egészségügyi vállalkozásban látják el mint amiben az alapellátási tevékenységet is, akkor nekik nem kell újra csatlakozniuk a Térhez, számukra a Nucleus MD EESZT funkciói azonnal elérhetővé válnak.

Az alapellátásban nem tevékenykedő felhasználóknak az EESZT funkció használatba vétele előtt csatlakozniuk kell a Térhez, amit a EESZT Információs portálon tehetnek meg, valamint szükségük lesz a Térbe történő belépéshez egy elektronikus kártyaolvasó beszerzésére, valamint az eSzemélyi igazolvány kiváltására is.

A sikeres csatlakozás, és technikai előkészületek után az EESZT funkciók élesítéséhez a következő előkészületeket, és beállításokat kell megtenni a programban:

 • Ajánlott az EESZT portálon a szervezeti adatok, jogosultságok ellenőrzése. Ez a regisztrációkor adminisztratív felhasználónak megadott személy e-személyi igazolványával történő bejelentkezése után lehetséges.

  A portálon ellenőrizendő:

  • A felhasználók intézményi jogosultságainak beállításai. Fontos, hogy a megfelelő jogosultságok a szervezeti egység szintjén kellenek, hogy beállításra kerüljenek!
   Minden dolgozónak elegendő az EESZT felhasználói valamint a szakmája szerinti jogosultság (orvos, eü. asszisztens) megadása.
  • Az EESZT-ben a szervezeti egységek az ÁNTSZ kódok alapján kerültek beállításra. Mivel az ÁNTSZ 9 jegyű kód nem feltétlenül egyezik meg az ágazati azonosítóval, a programban történő regisztráció céljából a szervezeti egység kódját fel kell jegyezni.
  • Ha szükséges, a WAF SSL tanúsítványt újból le kell tölteni, mivel azt mindegyik számítógépen a Nucleus GP szoftveren keresztül is be kell importálni.

 • Ha még nincs mindegyik számítógépen a kártyaolvasó eszközmeghajtó program és az e-Személyi kliens feltelepítve, akkor azt is el kell végezni.
  A meghajtó program a http://support.reiner-sct.de/downloads/CCID/windows/05_cJRFIDbasisIFD.exe,
  az e-Személyi kliens pegig a http://www.kekkh.gov.hu/Eszemelyi/app/eSzemelyi_Kliens_1_3_13.msi linkről tölthető le. A programok hibátlan telepítéséhez a kártyaolvasónak a telepítés alatt is a géphez kell kapcsolódnia.
 • A Nucleus MD programban az EESZT funkcionalitás aktiválásához a “Beállítások” menü, “Szolgáltató” fülén a OTH azonosító mezőt ki kell tölteni. A program az újraindítás után már az EESZT kapcsolati módban indul el.
 • Az EESZT mód aktiválása után a gomb is aktívvá válik. A további beállítások megadásához ezt a funkciót kell használni.
 • A titkosított kommunikációt biztosító WAF SSL tanúsítványt be kell importálni a számítógépen. Az importáláshoz, a lemez ikonra történő kattintás után válasszuk ki arról a meghajtóról és könyvtárból ahová azt korábban elmentettük. A tanúsítvány kiválasztása után a program be fogja kérni az SMS-ben megkapott jelszót.Amennyiben a helyes jelszó került megadásra, a tanúsítvány a helyi tárolóba elmentésre kerül és lehetségessé válik az EESZT-be történő bejelentkezés valamint az EESZT funkciók használata.
  Az SSL tanúsítványt egyszer minden gépen be kell importálni!

Nucleus MD 1.2.6.9 frissítés #

Kisebb hibajavítások, és módosítások:

 • Az automatikus recept BNO kitöltés visszaállítása.
 • Az orvos titulusa megadható a “Beállítások” között, ami a dokumentumok sablonjaiban is felhasználható.

Nucleus MD 1.2.6.10 frissítés #

A mammográfiás és komplex szűrés dokumentumok nyomtatási képeinek módosítása.

Nucleus MD 1.2.7.4 frissítés #

GYSE eReceptként történő felírása

kialakult járványügyi veszélyhelyzetben bizonyos gyógyászati segédeszközök (GYSE-k), eRecepteken keresztül történő rendelésének és kiadásának lehetősége megteremtésre került az EESZT rendszerben, ezáltal biztosítva lesz a kiemelten veszélyeztetett, több krónikus betegséggel küzdő betegek számára, hogy minél kevesebb személyes találkozással juthassanak hozzá a számukra szükséges, receptre felírható GYSE termékekhez.

A gyógyászati segédeszközök felírása során minden esetben tájékoztatni kell a betegeket a vénykiáltási lehetőségekről, az alábbiak szerint:

 • papír alapú GYSE vény GYSE forgalmazónál és gyógyszertárban is kiváltható.
 • az eReceptre felírt GYSE kizárólag gyógyszertárban váltható ki.

A gyógyászati segédeszközök felírásának további szabályai:

 • az elektronikus úton írható GYSE-t TTT kóddal kell rendelni az EESZT-ben (ISO kód alapon történő beküldés nem lehetséges).
 • a vényíráshoz szükséges további GYSE-specifikus információkat az UTASITÁS mezőben (maximum 255 karakter) lehet szövegesen feltüntetni.

Az utasítás mező a GYSE termékek esetében a “GYSE utasítás” gomb használatával tölthető ki. Itt lehetőség van az ellátottság jelzésére is. Amennyiben arra nincs szükség, vagy nem értelmezhető, az ellátottság értékének 0-t kell megadni.

Az eReceptre is írható termékeket a program a gyógyszer/termék kereső lista új “eRcpt” oszlopában látható “I” betűvel jelzi.

A GYSE eRecepten történő felírásának lehetősége a májusi gyógyszertörzs kiadása után (05.01.) fog életbe lépni.

Nucleus MD 1.2.7.9 frissítés #

EESZT automatikus beküldések bekapcsolása

2020. június 1. után kötelezővé vált adatszolgáltatási feladatok leegyszerűsítése érdekében, és a jogszabályi megfelelőséget is figyelembe véve az EESZT katalógus és ambuláns lap dokumentumok automatikusan beküldésere kerülnek az EESZT kommunikációra bekonfigurált rendszereken. Ezentúl így nem kell külön jelölni, hogy egy ellátási eseményt be szeretnénk küldetni az Egészségügyi Térbe, a beküldés az esetek elmentésekor, vagy a lelet nyomtatásakor automatikusan történik.

Nucleus MD 1.2.7.11 frissítés #

Nucleus nőgyógyászati modul (Femina) frissítése. On-line Számla információk és beállítások.

Ez a programverzió tartalmazza a Nucleus nőgyógyászati modul (Femina) testreszabásait a bővített modullal rendelkező felhasználók számára. A bővítményhez kapcsolódó speciális beállítások életbe léptetéséhez kérjük használja a “Beállítások” menüpont “Rendszergazda” fülén található “Femina beállítás” gombot. A gomb csak a bővítménnyel rendelkező felhasználók számára jelenik meg.

A közelgő számlázási követelmények változásával (Online Számla) kapcsolatos információkat a következő linken találja meg:

Nucleus MD 1.2.7.17 frissítés #

Számlázási funkciók élesítése.

Az új vertzióval az egyszerű számlázási funkció bekapcsolásra került. Mivel az adószámmal rendelkező, nem magánszemély ügyfelek számára kiállított számlákat a NAV Online-Számla rendszerébe is jelenteni kell, ajánlott a online-számla technikai felhasználó beállítása is. (A 1.2.7.11 frissítéshez tartozó leírás alapján).

A számla kiállítása a vizsgálati karton naplóadatok oldalán a jobb felső részen található “Számla” gomb használatával indítható.

A megjelenő “Új számla” ablakban megjelennek a beteg adatai, valamint a számlázandó tétel. Az egység ár és mennyiség módosítása után az “Ok” gombbal lehet kiállítani a számlát, ami azonnal nyomtatásra kerül két példányban. Szükség esetén (a számla kiállítása előtt) kiválaszthatunk új vevőt is, amennyiben a számla a betegtől eltérő ügyfél részére kerül kiállításra. A számla tételsorai is módosíthatók a “+ tétel” gomb használatával. A számlatételek a szövegsablonok ablakban szerkeszthetők.

A “Keresések/Jelentések” menüben elérhető a programmal kiállított számlák listája. A hibásan kiállított számlákat itt lehet sztornózni is. A számlalista nyomtatás funkció a következő frissítéssel válik elérhetővé.

A “Tranzakció státusz” gomb az online adatszolgáltatással beküldött tételek ellenőrzésére szolgál.

Nucleus MD 1.2.7.18 frissítés #

Ez a programverzió tartalmazza a Nucleus nőgyógyászati modul (Femina) testreszabásait a bővített modullal rendelkező felhasználók számára. A bővítményhez kapcsolódó speciális beállítások életbe léptetéséhez kérjük használja a “Beállítások” menüpont “Rendszergazda” fülén található “Femina beállítás” gombot. A gomb csak a bővítménnyel rendelkező felhasználók számára jelenik meg

A Nucleus nőgyógyászati modul (Femina) bővítése a következő funkciókkal:

– BETHESDA 2014 nyomatvány
– “Szalay lista”
– Confidence/STD vizsgálatok eredményének rögzítése
– További sablonok és alapértékek beállítása.

Nucleus MD 1.2.7.19 frissítés #

Új módszer bevezetése a gyógyszertörzs frissítések továbbítására. Femina: Frissített Szalay lista.

A korábbi .net keretrendszertől (4.0 alatti verziók) való függőségek megszüntetése miatt a gyógyszertörzs frissítések új megoldással kerülnek továbbításra. A további gyógyszertörzs frissítések fogadása csak ezen frissítés telepítése után lesz lehetséges.

Csak Femina felhasználók részére: módosított formátumú Szalay lista nyomtatása.

Help Guide Powered by Documentor
Suggest Edit