Nucleus GP 1.7.1.7 frissítés

Nyomtatás

Új tartalmú „Orvosi vélemény a lőfegyver tartására…” típusú dokumentum. A varicella elleni védőoltás beadási időpontjainak megváltozásához kapcsolódó módosítások.


A „Orvosi vélemény a lőfegyver tartására…” típusú dokumentum a januártól érvényes új tartalommal beállításra került. A legfontosabb módosítása a lőfegyverekről és lőszerekről szóló 2004. évi XXIV. törvény 4/I-M. §-i alapján a kiskorúak számára történő igazolás szabályaihoz kapcsolódó törvényes képviseleti adatok megadásának lehetősége. Emellett ezentúl a nyomtatvány is tartalmazza az alkalmassági csoport megjelölését is.

A Magyar Közlöny 2023. évi 193. számában kihirdetésre került a belügyminiszter 102/2023. (XII. 29.) BM rendelete a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet módosításáról, amely érintette az életkorhoz kötötten kötelező védőoltások közül a bárányhimlő elleni védőoltás esedékességét. A változás lényege, hogy a 2022. december 31. után születettek bárányhimlő elleni védőoltás első részoltása 12 hónapos korban esedékes (a pneumococcus elleni védőoltással egyidőben), a második részoltása pedig 15 hónapos korban (az MMR oltással egyidőben). A programban ezen módosítások beállításra kerültek, mind a időszakos vizsgálatok táblázatban, mind az oltási igénylő nyomtatványokon.