Online számla

Nyomtatás

Kedves felhasználóink

Mint arról már bizonyára értesültek, 2020. július 1-től bővül azon számlák köre, amelyekről adatot kell szolgáltatni. Ettől a naptól kezdve minden olyan számlára vonatkozik a kötelező adatszolgáltatás, amelyet egy adóalany belföldi adóalany számára állít ki belföldön teljesített ügyletről – annak áfatartamától függetlenül, így vonatkozni fog az alanyi és tárgyi adómentes szolgáltatások számláira is. Az orvosi tevékenységre vonatkoztatva tehát minden nem magánszemélynek kiállított számlát jelenteni kell az adóhatóság felé. Az adatszolgáltatási kötelezettség 2021. januárjától pedig minden kiállított számlára kiterjesztésre kerül, ekkortól már gyakorlatilag minden számlára vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség.

Ezen adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítésének támogatására a Nucleus GP és MD szoftverekben lehetővé válik az ellátásokkal kapcsolatos számlák kiállítására, és gépi beküldésére. A számlázással kapcsolatos tudnivalók egy későbbi posztban kerülnek majd közlésre, de az online adatszolgáltatáshoz szükséges beállításokat szükséges minél hamarabb elvégezni. Ehhez nyújt segítséget az alábbi leírás:

Ha az alábbi lépéseket még nem tették meg azaz 2018 óta nem regisztráltak technikai felhasználót azt a következő módon tudják megtenni.

NAV – Online Számla Regisztráció

Pontos tájékoztatót az Online Számla rendszerben az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésének előfeltételeként szükséges regisztrációs folyamatáról itt talál:

https://onlineszamla.nav.gov.hu/tajekoztatas_a_regisztraciorol

Figyelem: a pontos leírás, képernyőmentésekkel a tájékoztató weboldalon alul a menü kinyitásával érhető el.

Annak érdekében, hogy a NAV rendszerében sikeresen tudjon regisztrálni, elkészített egy videót a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is (a video régi, de a folyamat ugyanaz)!

Beállítások a Nucleus rendszerben

  1. Frissítse a Nucleus GP programját 1.6.5.8, vagy a Nucleus MD esetében a a 1.2.7.10-es verzióra!
  2. A regisztráció során definiált technikai felhasználót állítsa be a Nucleus rendszerének beállítások menüjében:

A „NAV kapcsolat tesztelése” gomb segítségével ellenőrizhetjük a megadott adatok helyességét. Amennyiben jól adtuk meg az adatokat, és a teszt sikeresen lefutott a megadott adatok elmenhetők az adatbázisban. Sikertelen teszt esetén az adatokat nem lehet elmenteni. Ilyen esetben ellenőrizni kell a NAV-os regisztrációt, és az adatok helyességét.