Nucleus GP 1.6.6.8 frissítés

Nyomtatás

Online Számla 3.0 interfész és új táppénzes nyomtatványok bevezetése.

Az új jogszabályi rendelkezések szerint 2021.01.04.-től minden kiállított számla beküldésre kerül a NAV Online Számla rendszerébe. Ezek a beküldések az új 3.0-ás interfész használatával történnek.

Az egészségügyi szolgáltatók továbbra is választhatják, hogy számla helyett nyugtát állítanak ki a készpénzzel, vagy bankkártyával fizető, magánszemély betegeik részére, amely tranzakciókat nem kell jelenteni a NAV felé. A kézi számlatömbbel kiállított számlákat viszont 24 órán belül jelenteni kell, így a kézi számlatömbök használata a továbbiakban nem javasolt.

Ha a programban be volt állítva az online számla technikai felhasználója, akkor további teendő nincs. A program automatikusan a 3.0-ás interfészt fogja használni, és a szükséges adatszolgáltatást automatikusan elvégzi.

Mivel a 3.0-ás interfész bevezetésére a NAV 2021.03.31-ig szankciómentes türelmi időszakot biztosít, a program lehetővé teszi, hogy az új adatszolgáltatást csak később kezdjék el használni a felhasználók. Ez a Nucleus menüsor „Beállítások” funkcójának „Szolgálató” fülén található NAV Online-Számla beállítási lehetőségek között található kapcsoló segítségével történhet meg, amit 2.0-ás állásba kell állítani és a sikeres NAV kapcsolati teszt után az adatokat el kell menteni.

2021.01.01.-től módosultak a keresőképtelenség igazolásának szabályai. Megszűnik a kétfajta nyomtatvány, valamint lehetővé vált az igazolások nyomtatással történő előállítása. A program is alapból az A5/A4-es sima papírra történő nyomtatást fogja ezentúl használni. Ha valaki a maradék régi típusú nyomtatványokat is szeretné elhasználni, akkor a „Beállítások” menüpont „Rendszergazda” fülén, az „Egyéb felhasználói beállítások” „Régi típusú táppénz nyomtatványok kitöltése” jelölőnégyzet bekapcsolásával állhat vissza azokra. Az igazolásokat bármikor kinyomtathatjuk, de a két hetet meghaladó keresőképtelenség esetén minimum két hetente kell azokat kiállítani, és a beteg részére átadni.

A Magyar Államkincstár tájékoztatót adott ki arra vonatkozólag, hogy veszélyhelyzet esetén, hogy az orvosnak is lehetősége van az orvosi dokumentumokat email formájában a kezelt páciens részére elküldeni a páciens által megadott email címre, tekintettel a speciális orvosi eljárásokra. A betegnek ezt el kell fogadnia, és neki kell továbbítania a munkáltatója felé. A rendelet értelmében a vészhelyzeti időszakban az orvos nem köteles a dokumentumot kettő heti bontásban adni, viszont havonta legalább egy alkalommal meg kell tennie. Jelen pillanatban ez a lehetőség február 8. napjáig áll fent.

Az email-ben továbbított táppénzes igazolásnak, az aláírt és lepecsételt, valamint színesben visszaszkennelt, vagy lefényképezett dokumentumnak kell lennie. Az aláírást és pecsétet nem tartalmazó dokumentumot a munkáltatók nem fogják elfogadni.